Gå til sidens hovedinnhold

Stevie Wonder kommer, spiller og reiser

Artikkelen er over 7 år gammel

Det blir ingen mulighet til å henge i baren med Stevie Wonder etter konserten.

Det finnes ikke snev av Stevie Wonders navn i bookinglistene på Kongsbergs hoteller. Festivalsjef Kai Gustavsen forteller at superstjernen kommer til Norge med fly, spiller på Kirketorget i Kongsberg lørdag kveld, og drar rett videre etterpå. Søndag spiller amerikaneren på Roskilde-festivalen i Danmark.


– Vi aner ikke når han kommer til Kongsberg. Crewet har en såkalt get in-time klokken 10.00 lørdag formiddag, men det er sikkert bare scenearbeidere, lyd- og lysfolk, sier prosjektleder Torbjørn Valum i Kongsberg jazzfestival.

Les også: Sjekk dagens program! 

Stevie Wonder kommer til byen med et 14-manns stort band. De kommer i buss, og har bare med seg instrumenter. Resten er ordnet på forhånd.

– Vi har jobbet i tre måneder med å innfri kravet til scenerigg. Og det er en av landets fremste scenemestere, Terje Haakonsen som er boss på oppbyggingen av megascenen på Kirketorget, forteller Torbjørn Valum.

Totalt teller crewet til Stevie Wonder cirka 40 personer. Med 10.000 mennesker på Kirketorget, blir det «sild i tønne», «stinn brakke», «fullt hus», eller kall det hva du vil. Uansett blir det trangt og folksomt. Hele torget fylles med folk, inklusive Prestegårdsparken. For at alle skal ha mulighet til å se hovedattraksjon Wonder, vil det bli rigget opp en omfattende storskjermproduksjon.

Storskjermer

– Det blir satt opp tre skjermer. Én ved scenen, én ved lydteltet og én ved Bergseminaret. På denne måten skal alle kunne følge det som skjer på scenen, forteller jazzsjef Kai Gustavsen. Vakthold og sikkerhet står i fokus under konserten. Hundrevis av vakter og funksjonærer skal sørge for at konserten går knirkefritt.

– Vi skal ha én vakt pr. 125 publikummere, sier Torbjørn Valum.

Både Gustavsen og Valum er opptatt av at folk må være ute i god tid.

– Kirketorget blir tømt for folk kl. 16.00 lørdag. Så åpnes portene for Stevie Wonder-konserten klokken 18.30. Innslipp av 10.000 mennesker tar nødvendigvis noe tid, så vær tidlig ute, ber de to.

Festivalledelsen oppfordrer folk til å bytte inn sine papirbilletter til denne konserten med såkalte armbånd. Det må alle ha som skal inn. Billettene kan byttes i bånd i god tid i billettbodene, og de som har bånd rundt håndleddet vil kunne gå raskere inn på torget gjennom det man kaller en fast-line. Resten må stå i kø ved inngangen for å bytte billetter i bånd.

Les også: Jazzcampveteranene er tilbake

Øko-garanti

Kai Gustavsen vil fortsatt ikke si noe om hvor mye det har kostet å få Stevie Wonder til Kongsberg. Det er en del av den topphemmelige kontrakten som også regulerer artistens bevertning under oppholdet.

Stevie Wonder er den dyreste artisten som noensinne har besøkt Kongsberg. Noen vil ha det til at festivalen har betalt 1.000.000 dollar for konserten. Det vil ikke Gustavsen snakke om.

– Konserten blir finansiert av dem som har kjøpt billett, sier han.

Det er solgt så å si 9.000 billetter til konserten. Med en pris på 700 kroner per stykk, skulle det bli 6,3 millioner kroner i inntekter for Jazzen.
Festivalens største sponsorer – FMC, Kongsberg Gruppen og DNB – var på forhånd økonomiske garantister for Wonder-konserten.

– Det var veldig viktig for oss. Vi ønsket ikke å risikere hele festivalens fremtid på én konsert, dersom noe skulle slå feil. Men det er ikke noe tema nå siden konserten i praksis er utsolgt, sier Kai Gustavsen.

– Lær låtene

Festivalsjef Gustavsen oppfordrer publikum til å lære seg Wonder-låtene.

– Hvis folk lærer seg refrengene, og synger med, da blir det god stemning, sier Gustavsen.
Etter fjorårets festival ønsker Gustavsen at Jazzfestivalen skulle skape magiske øyeblikk under årets 50-årsjubileum. Kommende lørdag mener Gustavsen at dette blir oppfylt, og vel så det:

– Å stå på et fullpakket Kirketorg og oppleve en artist som favner så bredt blir utrolig flott. 100 prosent ja, dette blir et fantastisk magisk øyeblikk.

Les også: Møt oss hver dag i jazzen! 

ALT FRA VÅR JAZZDEKNING HER!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.