Tror ikke folk er forberedt på alle detaljene

Hjertet mot steinen: Adrian Pracon kjente hjertet banke mot berget da Anders Behring Breivik kom for å skyte ham. Tittelen er også et bilde på Adrian mot Breivik, og Adrian mot hendelsene 22. juli.

Hjertet mot steinen: Adrian Pracon kjente hjertet banke mot berget da Anders Behring Breivik kom for å skyte ham. Tittelen er også et bilde på Adrian mot Breivik, og Adrian mot hendelsene 22. juli.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kongsbergforfatter Erik Møller Solheims Utøya-bok er nå i butikkhyllene. Mulig til AUFs ergrelse.

DEL

Solheim satt på jobb i kontorene til Dagens Næringsliv da det smalt 22. juli. Da han kom tilbake på jobb tre dager senere, følte han at han måtte gjøre noe.
I boka «Hjertet mot steinen» har Solheim ført pennen for Utøya-offer Adrian Pracons (22) og hans historie. Solheim ser på boka som sitt bidrag til fellesskapet. Men bokutgivelsen har ikke vært problemfri.
– Det siste jeg så i media nå, var AUFs argument om at boka gikk ut over Adrians arbeidstid i AUF, men det kjøper jeg ikke, sier Solheim.
Ifølge Solheim har intervjuene med Pracon ikke gått ut over hans arbeid i ungdomsorganisasjonen.

Ikke åpenhet

Solheim sier de som blir ekstra blottstilt i boka har blitt informert og gitt sin godkjennelse. Han har forståelse for at pårørende kan reagere på beskrivelser og at AUF ønsker å kontrollere dette.
– Det er nødvendig å høre historiene for å få forståelse for hva som virkelig skjedde på Utøya, og deretter lære av hendelsen, sier Solheim.

Hard prosess

Solheim innrømmer at det var tungt å høre Pracons historie. Gang på gang.
– Når du har vært på en konsert med høy lyd, blir du nummen og går på en måte inn i din egen boble. Sånn føltes det, sier Solheim.
Da Solheim var med Adrian Pracon tilbake på sykehuset og en sykepleier stoppet opp, kjente igjen Pracon og omfavnet ham, var det som om virkeligheten innhentet Solheim. Det var ikke en fiksjonshistorie han jobbet med.
– Jeg utviklet et profesjonelt forhold til det hele, og jeg tror det har vært nødvendig med avstand, sier Solheim.

Obama

For Solheim klarer ikke å la være bry seg. I 2008 dro han til USA og meldte seg inn i valgkampen til Barack Obama. Også skrev han bok om det.
– At han kom til å vinne ante vi jo ikke, jeg synes bare det var viktig å bidra, sier Solheim.
Utøya-boka har vært en veldig annerledes bok å skrive. Her kan ikke journalisten i ham bruke sine egne betraktninger.
Solheim ser også på boka som viktig historieskriving.

Folk er ikke forberedt

Nå håper Solheim at konflikten med AUF ikke vil overskygge resten av boka.
– Jeg håper boka vil motivere til å gå gjennom dette en gang til før rettssaken. Jeg tror nok ikke folk er forberedt på de nye detaljene som vil komme fremover, sier Solheim.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags