Kulturdepartementet dobler støtten fra 400 til 800 millioner kroner i stimuleringsordningen for kultursektoren, opplyser kulturminister Abid Raja (V).

Artister og andre som nylig fikk avslag på stimuleringsstøtte fra Kulturrådet, kan også søke på nytt.

– Vi venter ikke med saksbehandlingen. Jeg har gitt beskjed til Kulturrådet om å behandle alle søknadene som fikk avslag, på nytt, så raskt som mulig og fortløpende, sa kulturministeren på pressekonferansen fredag.

Han påpekte også at også de som har fått bevilget penger fra støtteordningen, men mener de har fått for lite, kan søke igjen.

– Det er ikke diskvalifiserende å få støtte dersom man har fått støtte tidligere. Man skal kunne få støtte i 2021 selv om man har fått støtte i 2020, sa Raja.

Vanskelig for arrangørene

– Vårens smittesituasjonen og de økonomiske forutesteninge utviklet seg annerledes enn vi hadde trodd, påpekte Raja.

Han sier at Kulturdepartementet har lyttet til og vært i dialog med kultursektoren daglig. Han påpeker at det har vært en vanskelig uke for en rekke kulturaktører over hele landet.

– De har nedskalert, planlagt og gjennomført. Jeg skulle ønske jeg kunne møtt hver og en av dere slik at dere kunne ta deres frustrasjon utover meg direkte, sa Raja.

– Ingen bortforklaringer

Kulturdepartementet fikk sterk kritikk da det ble kjent forrige uke at halvparten av kulturaktørene fikk avslag om koronastøtte. Mange hadde allerede gjennomført arrangementer.

Kulturministeren har oppfordret kulturlivet til å planlegge og gjennomføre arrangementer innenfor smittevernreglene.

– Jeg skal ikke komme med bortforklaringer, men pandemien gjør det meste uforutsigbart. Ingen kunne forutse hvordan våren kunne bli. Ingen kunne forutse hvilken retning smittesituasjonen kom til å ta, sa Raja.