Viser fram unike funn

KLIMAENDRINGER: Arkeolog Espen Finstad forteller om bre-arkeologi på Krona 10. februar.

KLIMAENDRINGER: Arkeolog Espen Finstad forteller om bre-arkeologi på Krona 10. februar. Foto:

Siden 2006 har arkeologer gjort over 3.500 funn av gjenstander som har smeltet ut av isen i høyfjellet i Oppland. Dette blir det foredrag om på Krona 10. februar. Foredraget har gratis inngang og er åpent for alle.

DEL

Funnene er gjort etter reinsdyrjegere og mennesker som har vært på vandring. De eldste funnene kan dateres 6.000 år tilbake i tid.

Isbreene er i konstant bevegelse, og det er ødeleggende for gjenstandene som ligger bevart under isen. Men områder med ubevegelig is i overkant eller ved siden av isbreer er mer stabile, og disse områdene fungerer som perfekte oppbevaringssteder for gjenstander som for lang tid tilbake kan være tapt i snøen. Det samme gjelder for frittliggende isfonner. Den store forskjellen mellom en bre og en isfonn, er at en bre beveger seg, mens en isfonn er stabil.

Arkeolog Espen Finstad i Innlandet fylkeskommune har ansvar for sikringsprogrammet.

På Kongsberg Rotarys åpne møte på Krona den 10. februar, vil han vise bilder og film, og fortelle om arbeidet med sikring av arkeologiske funn ved den smeltende isen i høyfjellet og om forholdet til klimaendringer.


LES OGSÅ:

– Dette er et sted for alle unge, også for dem som sliter

Oppvaskmøte om Edvardsløkka-sprekken

Tilsyn med blodbanken på Kongsberg: – Vi er fornøyde, men finner stort sett alltid noe

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken