Jeg har i mange år snakket varmt om utnyttelse av det gamle «Kvarten-område» og tilhørende gressareal/park. Jeg har skrevet brev og snakket personlig både med Bergverksmuseet v/ Skårdal, med kommunalsjef Heidi H Løken, strategi- og omdømmesjef Håvard Fossbakken, Kongsberg Næringsforum v/ Wivi-Ann Bamrud, sendt innspill til strategiplanen, vært med på møter, skrevet til Mirmir og arkitektene, som hadde ansvaret for Strategiplanen. Skal derfor bli spennende å se den endelige Strategiplan når den engang foreligger.
Simen Murud viser til kommunens kulturanleggsplan i sitt innlegg i Lp lørdag 1. feb, og etterlyser en sentrumsnær hundepark. I samme innlegg er Kvarten nevnt og vi får bare håpe at det ikke er det område, som kommunalsjefen har i tankene. Men om kommunen kan gjøre noe med og på området er jeg litt usikker på. Så vidt jeg har forstått, så er det Bergverksmuseet som eier hele området. Og en avtale om bruk måtte i så fall gjøres med museet, eller tar jeg feil mht eierforholdet? Uansett;


Om Tubalonen skulle få en fast plass på området, ville det vel være naturlig å sette den opp i forbindelse med det naturlige Amfi. Denne flotte scenen kunne bli brukt til mange forskjellige aktiviteter gjennom året – f eks teater – tenker ikke vi skal kopiere Kaptein Sabeltann – men kunne vi få noe til i nærheten av dette? Sang – musikk – konserter – folkedans – tilstelninger mm. Hele området er også såpass stort at det vil kunne bli plass til en selvbetjent bobilpark av rimelig størrelse. Vi er Teknologibyen – inn- og utsjekking – samt betaling kan foregå via en App. Burde være folk nok her i byen som kunne utvikle dette. Renovasjon mm blir da betalt av de tilreisende, som forhåpentligvis også vil legge igjen en del penger til de øvrige næringsdrivende. Det vil nok koste litt, men det burde vi se på som en investering.


På gressletten og ned mot Lågen kunne det settes opp bord og benker – faste grillmuligheter? - en gapahuk? - aktivitetsleiker for store og små? - kanskje en liten trimbane? Området har potensiale til å kunne bli et samlingssted – vi ønsker jo mer liv, flere mennesker og tilreisende i sentrum.
I tillegg kunne Hesselberg Løkens ide om Skulpturbyen Kongsberg få et ekstra tilskudd i det kuperte terrenget/ skråningene. For 3 år siden fikk kommunen tilbud om å låne 8 bronseskulpturer – uten omkostninger for kommunen. Skulpturene er utstyrt med QR-koder, slik at besøkende kan få kunstnerens utlegning av symbolikken på smarttelefon døgnet rundt – hvilket jo er fint for tilreisende. Dette lånet under forutsetning at de ble plassert som en samlet enhet på et sentralt sted – og ikke herfra og ut til Heistadmoen, som en tidligere leder for utvalg for kultur foreslo. Disse 8 skulpturene er ganske unike, en slik sammenstilling finnes faktisk ikke andre steder hverken i Norge eller Europa, og de kunne da være et første skritt hen imot en større skulpturpark. Norsk Billedhuggerforening leier eller låner ut skulpturer – og mange kunstnere låner gjerne ut deres verker for med dèt å bli sett. Med tanke på byens jubileum 2024 kunne et slikt område danne ramme for mange «events». Og med en slik park sentralt i byen ville vi kanskje kunne tiltrekke oss en del turister, som ellers ikke ville finne veien til Kongsberg. Det må fortelles at området fins, men fra broen ser man jo direkte på Speilkirken og hele området; litt spennende utforming som pirrer nysgjerrigheten ville få folk til å svinge innen om, i stedet for å dra strake veien opp Numedalsveien. Uten sammenlikning forøvrig: Ekeberg-parken besøkes av ca 50.000 personer årlig.

Med tanke på at det tidligere var spisested/kafé i en av bygningene, kunne det muligens også la seg gjøre å opprette en liten kafé? Om Bergverksmuseet får kjøpt en del av Mynta, vil det åpne opp for ennå flere muligheter når man ser det hele i en sammenheng.
Jeg har stor forståelse for at hundeeiere ønsker et område, hvor hundene kan oppleve sosialt samvær og få løpt kiloene av seg, men for de firbente er det vel neppe så viktig at området er sentralt plassert? Å gjerde inn dette fantastiske område kun til lufting av hunder, synes jeg ville være å gå glipp av store muligheter for de tobente. De fleste hundeeiere må vel uansett kjøre bil til området, og med tanke på at det finnes mange andre egnede områder i kun 5 minutters ekstra kjøreavstand, så burde det kunne finnes en fin og tilfredsstillende løsning for denne gruppen uten at de nødvendigvis skal legge beslag på en av de mest sentrale parker i sentrum. Den gamle flystripen på Skavanger f. eks – den skal omdannes til en park – men den er faktisk lang nok til både å inneholde en park og en skikkelig leikegrind for de firbente.