Gå til sidens hovedinnhold

La Vestsida leve

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det handler ikke bare om et Vinmonopol, men om hele Kongsberg sentrums fremtidige utvikling.

Bydeler må brukes for å bevares. Ingen annen norsk by har i nyere tid nedlagt sitt gamleby-sentrum med fullt overlegg. Vi står nå foran et veiskille som kan dele Kongsberg i to for godt.

Moss, Fredrikstad og Drammen på rett vei

I fjor fikk Moss tittelen «Årets Sentrum». Fordi politikere, planleggere og næringsliv sammen hadde «tatt utfordringene knyttet til å binde de ulike områdene i byen tettere sammen.»

Et år før ble Fredrikstad både «Landets mest attraktive by» og «Årets Sentrum». Fordi politikerne bl.a opprettet gratis fergetransport over elva og knyttet ny og gammel by sammen.

Da Bragernes og Strømsø seilte hver sin vei tok Drammens-politikerne grep og skapte en byakse over elva, mellom bydelene, godt hjulpet av byplanleggeren Jan Gehl.

Kongsberg på ville veier

Og hva gjør man i Kongsberg? Hva gjør man med «gamlebyen» Vestsida, den opprinnelige bergverksstaden? Jo, man går stikk motsatt vei og tømmer Vestsida for sentrumsdannende elementer og stapper det inn på kjøpesentre på Nymoen der overetablering av butikkarealer kveler byens ambisjoner om et levende og mangfoldig sentrum. Sentereiernes løsning er å nedlegge handelsvirksomheten på Vestsida.

Kongsberg trenger et attraktivt og sammenhengende sentrum, med ulike kvaliteter for å makte den fremtidige konkurransen med andre byer. Skal man oppnå målene om en by i vekst må den viktige sentrumsaksen fra Teknologiparken via Vestsida og til Nymoen styrkes og utvikles.

COOP med utstrakt hånd

Nå søker Vinmonopolet kommunen om «Godkjennelse av ny beliggenhet i Kongsberg». De ønsker å flytte over Lågen fra Vestsida og inn i på kjøpesenteret Stortorvet på Nymoen. Begrunnelsen er behovet for cirka 150 ekstra kvadratmeter slik at man kan «øke variantkapasiteten fra 1500 til 1900 varianter».

Søknaden sendes på tross av at Coops eiendomssjef for Vestfold, Telemark og Buskerud, Pål Andrew Edwards, bekrefter at polet har fått konkrete tilbud om forlengelse av dagens leie-avtale og om utvidelse av lokalene der de allerede er, strategisk ved Nytorget, byens handelstorg. Det er ingen løsning med 2 pol. Byen er ikke stor nok og det ene vil drives ned.


Flere strategiske muligheter

I tillegg har Polet lenge hatt, og har nye stående tilbud om større, skreddersydde lokaler i Berntsengården der det er varslet ny planoppstart. Og i Bryggerigården(Myntgt.15) hvor planoppstart er umiddelbart forestående. Begge strategisk ved Nytorget og planlagt for handel, næring, parkering og boliger. En 5. løsning er full utvidelse hos Coop og løse parkeringen under Myntgt.14,15 eller Nytorget.

Det er aktivitet og positivitet blant næringsdrivende og gårdeiere på Vestsida for tiden, og flere nye utviklingsprosjekt på trappene som må dyrkes fram. Å flytte et så viktig element som Vinmonopolet vekk fra dette området nå, vil være helomvending mot vedtatt byutviklings-politikk og ryggdolking av næringsdrivende som har satset langsiktig for Vestsida frem til nå.


La Vestsida beholde polet

I dette tilfellet utgjør Vinmonopol-saken et avgjørende veiskille. Mellom det å utvikle et bærekraftig, sammenhengende og konkurransedyktig Kongsberg sentrum, eller å kverke en aktiv gamleby, gjøre Kongsberg fattigere og dele byen i to for godt.

Bydelene trenger å bygge hverandre opp med et mangfold til felles beste, og Kongsberg trenger begge bydelene. Vi har da aldri før ønsket å ta livet av hverandre? Hvor er samarbeidsånden og rausheten? Feil avgjørelse nå, vil skape så dyp splittelse i byen at all tidligere uenighet bare blir blåbær.

Nymoen står ikke eller faller med Vinmonopolet, men Vestsida er ytterst sårbar og Pol-utsalget er en strategisk del av et helt nødvendig løft for bydelen på platået. Vi har muligheten til å få Vinmonopolet inn i en ultimat sammenheng i bymiljøet, istedet for et standard senter-utsalg.

Kjære politikere: Ikke svikt gamlebyen, kultur- og industrihistorien, identiteten og særpreget: Ikke svikt Kongsberg. La Vestsida Leve!

Underskrifter som støtter oppropet «La Vestsida leve»

(Listen er pr 25.10. i prosess og ikke komplett)

Simon Hogstad. Kafé Åtte

Dag Kristoffersen -leder Kongsberg Byhistorielag

Nils Willy Gulhaugen

Alfhild Skårdal

Bjørn Helge Isaksen, 3600.no

Lars Wettestad, bypatriot

Pål Andrew Edwards, Coop Eiendom

Fredrik Neumann, Berntsengården

Per Ole Bryn, Bryggerigården AS og Christians Kongsberg AS

Bjørn Johannessen, Kopisenteret AS

Tor Ivar Bryn, Isaksengården ANS

Mikael Rydell, Kongsberg Bryggeri

Jacob Flärvall, Opsahlgården AS

Wenche Berntsen, Ølforsyningen AS

Charlotte Pedersen, Godt & Hjemmelaget

Vigdis Røed, Fiskum Gård

Anne Berit Nicolaysen og Arnstein Tollefsen, Kirkebygda Produkter

Hanne Tufto, Uvdalsleiven Tradisjonsbakst

Pål Løvold, Ole Løvold AS

Trond Wahlstrøm, Grønt Reiseliv AS

Ingri Benum, Albret

Anita Skeie Sivertsen, Sand Gård

Martin Longva, God Fiskemat

Pål Løvold, Ole Løvold

Jan Zyngiel, Cafe Fristelse

Anders Saga, Skrim Honning

Arve Mørch, Torghandel

Ana Maria Melchor Harm, Taco Rico

B:zar AS v/Jesmina Nerlien Dermech

Rigmor Husøy, Møllergata 13

Erik Syrstad, Go Promotion AS, v

Karin Weslien, Apotek 1 Mynten

Elsi Kongsjorden, Extra Kongsberg

Liv Nørdsti, ASVO-torget

Simon Hogstad, ÅTTE kaffe og Bar og SSN Haspa

Tommy Sørås, Flûgger Kongsberg

Tone Lindem Otterstad, Lindstad Eiendom, Apotekergården

Anne Sofie og Olav Hedenstad, Mohagengården AS og Lavo Invest AS

Thor Christian Helgerud, Gladheimgården AS og Guttormsengården

Allianse Optiker Hogstad, Wegard Hogstad

Mette Saatvedt Witte, Mettes Fotterapi

Kommentarer til denne saken