Vi har hatt samtaler vi aldri trodde vi kom til å ha. Vi har hatt bekymringer vi aldri trodde vi kom til å bry oss med og friheten vår er blitt begrenset. Mange av oss har hatt det tøft; syke og eldre har vært isolert, noen er blitt syke, mange har følt på ensomhet og de fleste har kjent på frykten for å bli smittet eller smitte andre. Noen av oss har mistet jobben og mange bedriftsledere har hatt våkenetter.

Koronaen har gjort 2020 til et dårlig år for mange.

Koronaen har vært altoppslukende. Det er den vi snakker om og det er det mediene dekker. Lesertallene til lokalavisene viser at vi er opptatt av hva som skjer rett utenfor døra og dekningen i riksmediene viser at det ikke er plass til så mye mer enn koronaen. Det er ikke så rart, vi står alle i en krise som rammer internasjonalt.

Men parallelt med dette så er det barn, ikke så langt unna Kongsberg, som kjemper en helt annen kamp. De kjemper for å overleve og for å finne varme, mat og et trygt sted å sove.

Det er fem år siden det hjerteskjærende bilde av 3 år gamle Alan Kurdi som lå livløs på en strand. Siden da har mer enn 210.000 barn uten voksne ankommet Europa. En fersk rapport fra Redd Barna, «Protection beyond reach» viser at det er blitt vanskeligere og farligere å være barn på flukt. Barna har en svak stemme og har dessverre ikke fått mye spalteplass i mediene de siste årene.

Laagendalsposten ønsker å bidra. Nå inviterer vi derfor Kongsberg og Numedal til tidenes innsamlingsaksjon for barn på flukt. Vi ønsker å mobilisere det enorme lokale engasjementet som vi vet at finnes i vårt distrikt.

LES OGSÅ: Det har blitt farligere å være barn på flukt

Fra 1. desember starter vi årets julekalender. I 24 dager, fram til julaften, kan privatpersoner, bedrifter, skoler, barnehager, foreninger og lag være med å gi penger. Nedtellingen har allerede startet på nettsiden vår. Pengene går til «barn på flukt» i regi av Redd Barna, og som er partipolitisk og religiøst nøytral. Det spiller ingen rolle om du stemmer rødt eller blått, pengene går til at barn på flukt skal få det bedre. Det går til varme klær, mat og tak over hodet, men også gjenforening mellom bortkomne barn og familiene sine.

Nyhetsredaktør Linn Djønne snakker om årets julekalender i Laagendalsposten.

Vi håper at skoleelever selger boller på Kiwi, at barnehagebarn selger julepynt til foreldrene sine, og at kirkekollekten går til barn på flukt i desember. Vi frir til næringslivet i Kongsberg og Numedal – la julebordspengene gå til innsamlingen og det bitte lille ekstra man kan avse går til disse barna.

Vi har satt oss et ambisiøst mål om å klare å samle inn 500.000 kroner i løpet av desember. Hver krone kommer til å telle. Laagendalsposten starter med å gi 1000 kroner per ansatt, noe som innebærer 15.000 kroner. I tillegg vil alt stoffet som publiseres i forbindelse med julekalenderen være åpent og ikke ligge bak betalingsmur.

Det åpnes for å gi penger fra nettsiden vår fra 1. desember, men det betyr ikke at innsamlingene og planleggingen ikke allerede kan starte. Vi vil gjerne skrive om de ulike ideene for å samle inn penger og tar gladelig imot tips.

I en verden i krise, som fremstår både polarisert og debattklimaet hardt, så håper Laagendalsposten at de lokale kreftene kan samles om å gjøre hverdagen litt bedre for barn på flukt – uavhengig av hva du stemmer eller hva du tror på.

Når 2020 har vist seg fra sin verste side, håper vi nå at Kongsberg og Numedal viser seg fra sin beste side i desember.

LES OGSÅ: De har bodd 40 år i Norge – men glemmer aldri flukten fra Chile og den dagen familien ble gjenforent