Dette er Folkedansfestivalen

FESTIVALBANDET DRØNN!: Fra venstre Steinar Strøm, Ole Runar Bekkeseth, Harald Skullerud, John Ole Morken og Runar Hvamb Hannevold. FOTO: Terje jeansen

FESTIVALBANDET DRØNN!: Fra venstre Steinar Strøm, Ole Runar Bekkeseth, Harald Skullerud, John Ole Morken og Runar Hvamb Hannevold. FOTO: Terje jeansen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Torsdag åpner Folkedansfestivalen. Her får du programmet fra dag til dag!

DEL

TORSDAG

16:30-17:30. «Smådrønn». Festivalen tyvstarter med et «Bli kjent treff for barn».

18:00-19:00. Åpningskonsert. Skrimhallen. Et absolutt høydepunkt under festivalen er åpningskonserten «Drønn fra fjellet» i Skrimhallen, hvor koreograf og festivaldanser Sigbjørn Rua fra Jondalen har regien. Alt ligger til rette for en heftig opplevelse, hvor norsk folkedans kobles opp mot urbane uttrykk og andre dansesjangere. Rua har alliert seg med et stjernelag som blant annet består av Mana Rambod (jazz/hiphop) og Marcus «Dark Marc» Andreassen (breakdans). Fra folkedansmiljøet har han hentet inn noringen Bjørnar Blaavarp Heimdal, Jon Ellingsen og Elisabeth Syrdal Ellingsen. Dansere fra BUL Kongsberg og Småjondølene skal også i aksjon. Steinar Strøm og festivalbandet sørger blant annet for nykomponert musikk.

19:30-24:00. Dans til lokale grupper. Skrimhallen. Etter åpningskonserten kan du danse til musikk fra lokale grupper. Her bidrar runddansgruppene Jennys og Hælmstubben, Eiker Spellemannslag og Kongsbergregionens spelemannslag. Sistnevnte består av spillemenn fra Numedal og Sigdalsområdet under ledelse av festivalmusiker Steinar Strøm.

24:00. Nattdans. Skrimhallen. Norgesmesteren på torader, Trude Såtvedt Lien slår an tonen og drar i gang nattdansen. Det åpnes for buskspill og publikum får høre nye og spennende konstellasjoner av musikere som har spilt tidligere på kvelden.

FREDAG

10:00-13:00. Tur til gruveåsen. Festivaldeltakerne inviteres til tur til gruveåsen med start ved Haus Sachsen. Turen fortsetter langs rennene som fremdeles er intakte og forbi noen av de gjenværende dammene.

10:00-11:45. DevotekBank1. Kongsberg bibliotek. Dette er et tilbud barn mellom fem og 13 år i DevtokBank1 på biblioteket. De yngste får utforske bie-robotens bevegelser, mens de eldste kan bygge strømkretser.

10:00-12:00. Kurs: Numedalsspringar, del 1. Vestsiden u-skole. Bjørnar Blaavarp Heimdal gir grunnleggende innføring i Numedalsspringar. Hellik Lislien fra Rollag spiller.

10:00-11:30. Kurs: Færøydans. Grand. En solid oppvarming til «Drønn i gruvene» lørdag, hvor unge dansere fra Færøyene holder kurs. På Færøyene har de tradisjonelt ikke instrumental musikk. I stedet synger de til all dans.

10:00-11:30. Kurs: Masurka fra Bingen. Bingen har sin egen masurkavariant, og kurslederen Ingrid Maurstad Tuko har denne dansen i tradisjon fra sin bestefar.

10:00-11:45. Sangleik for barn sammen med voksne. Kongsberg Bibliotek. Det er selvfølgelig Veslemøy Fjerdingstad som sørger for dette tilbudet.

12:15-14:00. DevotekBank1. Kongsberg Bibliotek. Denne gruppen av barn mellom sju og 13 år får prøve seg å på å bygge en musikalsk karusell.

12:30-13:30. Foredrag om dansetradisjoner i Numedal. Skrim u-skole. Jan H. Lislien viser blant annet filmer fra 1926 og fram til i dag. Han presenterer også lydeksempler, som viser endringene innenfor denne perioden.

14:00-15:30. Omvisning Kirketorget og Kongsberg Kirke. Før turen går inn i Kongsberg kirke blir deltakerne presentert for Bergseminaret i tillegg til at de får høre om Naufgården.

14:00-16:00. Buskdans og framsyning. Skrimhallen. Her er det lagt opp til en variert og uformell danseøkt mellom kurs og leikfest. På grunn av liten påmelding til Framsyningskappleiken er programmet endret, men alle som var påmeldt til den, får vise fram programmet sitt her. Vegar Vårdal og Benjamin Kehlet sørger for musikken.

16:00-17,00. Stuntoppvisning. Sigbjørn Rua med dansere dukker opp på forskjellige steder i byen. Musikken tar Runar Hvamb Hansevold seg av.

17:00-19:00. Barneleikfest. Det er mange tilbud til barn under festivalen. Barneleikfesten er ett av dem. Festen åpner med en egen konsert, hvor Lajla Renate Buer Storli og John Ole Morken tar ungene med til sitt Draumefjell. Det skjer ved hjelp av kveding, flatfele, hardingfele og gitar. Etter konserten blir det dans og spill ledet av Sigbjørn Rua og Sigrid Vaskinn. Vegar Vårdal og Benjamin Kehlet spiller til dans.

19:00-23:30. Leikfest. Skrimhallen. Under tittelen «Drønn fra leiken ...» inviterer festivalen til god gammeldags leikfest. Musikken besørges av festivalbandet Drønn forsterket med multiinstrumentalisten Vegar Vårdal.

00:15-01:00. «Størst av alt». Kongsberg kirke. Det brygger opp til magisk stemning i kirken når tre velrenommerte folkemusikere inviterer til en konsert med kjærlighet som tema. De tre musikerne er Steinar Strøm (hardingfeler), Lajla Renate Buer Storli (sang og hardingfeler) og John Ole Morken (feler og gitar). Du får også høre Glogerorgelet i samspill med folkemusikken. På orgelkrakken sitter Norges beste musiker på historiske instrumenter, organisten Abram Benzuijen.

LØRDAG

10:00-12:00. Kurs: God dans m/Sigbjørn Rua. Kongsgårdmoen barneskole. Det er selvfølgelig svært mange gode tips å hente når festivaldanseren og den seksdoble landskappleik-vinneren Sigbjørn Rua holder kurs i god dans.

10:00-12:00. Kurs: Numedalsspringar, del 2. Vestsiden u-skole. Andre del av kurset i Numedalsspringar ved Bjørnar Blaavarp Heimdal.

10:00-12:00. Kurs: Sigdalsmasurka. Lågdalsmuseet. Guttorm Tovsrud fra Sigdal lærer bort Sigdalsmaskurka som er en blanding av polkamasurka og masurka fra Østlandet.

10:00-12:00. Kurs: Smakebiter på ulike sjangere. Skrimhallen. Med Mana Rambod som instruktør får deltakerne smakebiter på streetdans, jazzdans og hiphop.

10:00-12:00. Gruveaktivitet for familien. I gruveområdet i Saggrenda er det mange aktiviteter. Her kan du banke løs mineraler med hammer og meisel, vaske sølv eller oppleve fyrsetting.

13:00-15:00. Middagsdans i sentrum. Festivalen setter sitt preg på byen, og fyller gatene med danseglade mennesker.

15:00-17:30. Færøydans i Gruvene. Under tittelen «Drønn i fjellet ...» inviterer festivalen til en unik opplevelse i form av færøydans i gruvene. Det skal danses både i fjellhallen og ute i de lange stollene.
– Med taktfaste rytmiske steg og songen som gjaller mellom bergveggene, vert det ei oppleving av dei sjeldne, skriver Folkedansfestivalen.

15:30-17:00. Byvandring: Frå dansesal til dansesal. Odd Arne Helleberg kan det meste om Kongsbergs historie i tillegg til at han er en fascinerende forteller. Han tar deltakerne med på en interessant rundtur til de gamle festlokalene i byen. Dette er et arrangement i samarbeid med Bergverksmuseet.

18:30-19:30 Feberkonsert. Skrimhallen. Denne konserten er resultatet av barne- og ungdomsprosjektet Folkedansfeber. Barn, ungdom og instruktører fra BUL Sarpsborg, BUL Kongsberg og Jevnaker leikarring har møttes og laget denne forestillingen sammen.
Dansen dominerer forestillingen, men det er også gitt rom for sang, rim og regler. Tone Krohn, kjent fra vokalgruppen Trio Mediaeval, har ansvaret for sangen. Hun har hentet inn sangskatter fra Vestfold.
Den markante folkemusikkgruppen Kvarts setter også sitt preg på forestillingen. Marianne Dahl og Toril Schinstad står for koreografien. De er blant annet kjent fra dansegruppen Fant og fente.

20:00-24:00. Dansefest med Kvarts. Skrimhallen. «Drønn på gulvet ...» blir det når folkemusikkgruppen Kvarts byr opp til dansefest. Gruppen har blant annet markert seg ved utrettelig å jobbe for utvikle nye presentasjonsformer for folkemusikken, og de behersker en rekke forskjellige musikalske uttrykk.

24:00. Nattdans. Skrimhallen. Nattdansen setter et solid punktum for festivalen.

Artikkeltags