Dette skjer på Labrodagen

GAMMELT HÅNDVERK: Håkon Rogstad (t.v.), Knut Rogstad, Ole Jacob Cranner, Alan Kåsin, Oddbjørn Aannestad, Jon Kjørstad og Trygve Rognan følger med på at  Gustav Pedersen borer hul i en trestokk, som skal gi plass til en vannledning.

GAMMELT HÅNDVERK: Håkon Rogstad (t.v.), Knut Rogstad, Ole Jacob Cranner, Alan Kåsin, Oddbjørn Aannestad, Jon Kjørstad og Trygve Rognan følger med på at Gustav Pedersen borer hul i en trestokk, som skal gi plass til en vannledning. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Boring i tre, både maskinelt og for hånd, blir demonstrert under Labrodagen. Og selvsagt blir det massevis av aktiviteter for barn.

DEL

Søndag 21. mai braker det løs igjen på Labro med en rekke aktiviteter. Labrodagen er en aktivitetsdag for hele familien og pleier alltid å være godt besøkt.

I år har Ole Jacob Cranner og Knut Rogstad på museet fått med seg en del karer fra bygda som skal demonstrere ulike teknikker.

Forhånds Labrodagen.  Alan Kåsin. Foto: Mona Sandviken

Forhånds Labrodagen. Alan Kåsin. Foto: Mona Sandviken Foto:

Tre

– Jeg har tatt på meg å sette i stand denne bormaskinen, forteller Alan Kåsin.

Han har brukt vinteren på å pusse den opp. Maskinen er det Hans Fredrik Hannevold som eier.

Bormaskinen brukes til å bore hull i trestokker, som det skal gå vannledningsrør gjennom. For før i tiden var det tre som ble brukt. Utskifting til jernrør startet i 1877.

I tillegg blir det demonstrasjon av boring for hånd. Håndboret er det Jon Kjørstad som eier, men det blir i hovedsak Oddbjørn Aannestad og Gustav Pedersen som skal demonstrere bruken av den.

Under Labrodagen kan de som vil, få prøve håndboret.

– Oldefaren min har boret mye, forteller Gustav Pedersen og skrur boret lenger og lenger inn i stokken.

– Målet er å få boret noen stokker, og få det til å renne vann gjennom på Labrodagen, sier Knut Rogstad.

Karene er interessert i alle mulige opplysninger om treboring.

– Hvis noen kan noe om treboring, vil vi gjerne vite mer, sier Ole Jacob Cranner.

– Det gjelder både smått og stort, legger Knut Rogstad til.

Oddbjørn Aannestad, Gustav Pedersen og Jon Kjørstad representerer historielaget og tar gjerne imot informasjon om treboring. Det samme gjør Knut Rogstad og Ole Jacob Cranner.

Forhånds Labrodagen. Kvernstein fra Kjørstadkverna. Fra venstre: Jon Kjørstad, Trygve Rognan, Ole Jacob Cranner og Knut Rogstad.  Foto: Mona Sandviken

Forhånds Labrodagen. Kvernstein fra Kjørstadkverna. Fra venstre: Jon Kjørstad, Trygve Rognan, Ole Jacob Cranner og Knut Rogstad. Foto: Mona Sandviken Foto:

Kvernsteiner

Ei stor kornmølle var i bruk på Kjørstad fram til 1920-tallet.

– Da gikk den konk, forteller Jon Kjørstad.

Mølla ble funnet i Kjørstadfossen for noen år siden, og vinsjet opp av Odd Bratterud. Han brukte den store kvernsteinen som hagebord noen år, men har nå gitt den historiske gjenstanden til Lagbromuseene. Den ligger nå utendørs på museet, slik at folk kan se den.

Dans

Under Labrodagen blir det også nye aktiviteter for barn, blant annet strikkbåtkonkurranse. Barn kan få snekre seg en strikkbåt og sende den ut i dammen på museumsområdet i konkurranse med andre båter.

«Stø hånd» er en annen aktivitet som er ny av året. Kongsberg husflidslag, som fyller 150 år i år, blir også til stede. De skal stampe ny fane i anledning jubileet og Leikarringen og Kongsberg spel- og dansarlag kommer for å danse.

– Det blir også en barneaktivitet i veving, forteller Cranner.

Forhånds Labrodagen. Trygve Rognan.  Foto: Mona Sandviken

Forhånds Labrodagen. Trygve Rognan. Foto: Mona Sandviken Foto:

Vei

Trygve Rognan, pensjonert veisjef i Buskerud, forteller at det blir demonstrasjon av veihøvling med hest, traktor og veihøvel. Veltepetter kan man prøve og mange av de gamle kjøretøyene blir kjørt ut så folk kan se på dem.

Dette er bare noe av det man kan oppleve under årets utgave av Labrodagen. Eksempler på andre aktiviteter er smiing, navnestansing og puslespill med trafikkskilt. Efteløt bygdekvinnelag skal steke flatbrød og by på smaksprøver. Det blir hinderløype og fløting i mini-tømmerrenne, klesvask med vaskebrett og kulelabyrint.

Tradisjonshåndverkere i Buskerud skal demonstrere saging med kransag og telling av gulvbord. Representanter fra E134-prosjektet skal informere om utbyggingen og Kongsberg hagelag skal selge og prikle planter.

Naturvernforbundet i Kongsberg har «smaksprøver fra grøftekanten» som tema samt natur- og kultursti. Det blir male- og tegneverksted for barn.

Det er kunstutstilling på Galleri Labro og Labrokafeen holder åpent.

Labromuseene består av Norsk Vassdragsmuseum, Numedalslågens fløtningsmuseum og Norsk vegmuseum Labro.

LES OGSÅ:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken