Gå til sidens hovedinnhold

Lager utstilling i egen hage

Artikkelen er over 1 år gammel

Dette er en spontant arrangert utendørs kunstutstilling under korona-påsken for å gi folk en alternativ aktivitet. Den varer i tre uker, fra onsdag 8. april kl. 12.00 til onsdag 29. april og er åpen hver dag fra kl. 11. 00 til 16.00.

Rogstadåsen er et nydelig turområde og nå kan folk kombinere tur og kunst her ute. Jeg er hjemme i det spisse, lille, svarte huset mitt i Rogstadåsen nr. 6 allikevel, så da ble kunstkollegaen min, kunstsmeden Arkadiusz og jeg enige om å hente kunsten vår fra verkstedene vi har i Skotselv, og henge den opp på ytterveggene på huset mitt. Jeg har en diger veranda og nå kan folk gå rundt huset og se på cirka 40 forskjellige spennende kunstverk.

Folk som er glade i moderne arkitektur, vil også kunne ha glede av å se på dette spesielle huset. Det er hypermoderne og har en grunnflate på 48,5 m² og boflate på 62m2. Det er tegnet av arkitekten Philliph Kvalbein Hauge fra Kongsberg og er et av hans hus i serien «Living large, building small».

Utstillingen til Arkadiusz Gawecki og Harriet Fjeldheim heter «Smidd stål og brent leire». Vanligvis jobber vi med egne prosjekter, men det siste halve året har vi prøvd å stille ut i Norge sammen.

Det er godt å dele arbeidet med en kollega og vi henter mye glede og inspirasjon fra hverandre. Materialene vi jobber med passer godt sammen. Stål og leire blir smidd over koks og blir brent i dagevis. Dette er eldgamle metoder for menneskenes håndverk og det var i disse materialene de første kunstnernes skaperglede brøt seg fram og tok form.

Vi liker det som er jordnært og ekte og uttrykker det i vår kunstneriske frihet. Arkadiusz Gawecki er kunstsmed med 30 års erfaring. Han arbeider også med tegning, fotografering, digital kunst og keramikk. Opprinnelig kommer Arkadiusz fra Polen, men har bodd på Kongsberg og i Hokksund med familien i 20 år.

Han har en langvarig europeisk utdanning innen smedfaget, men sier selv om dette at til tross for å ha gjennomlevd en anerkjent kunstnerisk utdannelse, har han beholdt sin kunstneriske frihet og integritet.

Harriet Fjeldhem lager skulpturer i keramikk med tema som styrken og skjønnheten i det levde livet og kjærligheten til musikken. En sprukken og furet overflate i både leire og glasur gir en følelse av elde og værbitthet, noe som har blitt et kjennetegn på hennes skulpturer. Harriet og er utdannet innen keramikk ved Høgskolen i Telemark Notodden.

«Vi trenger å se bilder av sterke kvinner i hverdagen. Mine kvinnelige skulpturer viser hvordan livets sår og arr former oss og gjør oss vakrere – det motsatte av hva reklamen forteller oss. Jeg blir stolt av mine grå hår og rynker når jeg ser på denne skulpturen, for linjene i ansiktet er mitt livs hedersmerker og jeg har fortjent dem alle sammen».

Jeg er stolt og glad over å stille ut sammen med Arkadiusz. Jeg syntes hans arbeider er helt fantastiske. Nå har han også tatt med mange mindre ting, lysestaker og lamper, så her har vi skulpturer i alle prisklasser og noe for enhver smak. Vi håper folk kommer ruslende og har glede av dette trygge og inspirerende tiltaket denne påsken.

Kommentarer til denne saken