Marie kan bli årets unge bonde

Marie Thorsson Østby Natten kan bli årets unge bonde 2018. Her fra en elgkalv-fødsel på Langedrag.

Marie Thorsson Østby Natten kan bli årets unge bonde 2018. Her fra en elgkalv-fødsel på Langedrag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Marie Thorson Østby Natten (33) fra Rødberg er én av fem som har muligheten til å bli kåret til Årets unge bonde 2018.

DEL

– Jeg føler meg veldig privilegert. At noen skulle nominere meg og at jeg skulle få nok stemmer til å bli en av finalistene er fantastisk, sier den unge bonden i en pressemelding.

Vinneren vil kåres av en fagjury ledet av landbruks- og matminister Bård Hoksrud, og kunngjort under Ung Bonde-samlingen på Agroteknikk den 10. november.

– Jeg har aldri tenkt en tanke at det skulle skje. Det handler kanskje ikke alltid om hvilken skala man driver, men hva man faktisk gjør. Uansett er det veldig gøy å være i finalen, fortsetter Marie Thorsson Østby Natten.

LES OGSÅ: Først kom tvilling-elgene til Langedrag, så kom trillingene (+)

Økologisk og bærekraftig gårdsbruk

Pressemeldingen informerer om at Marie tok over driften på gården, Natten, i 2016. Der har hun videreført den økologiske driften på gården med sau som hovedproduksjon, i tillegg til hest, høner, geit og gris.

– Vi prøver å lage vår egen mat, og i dag ser vi viktigheten av det vi gjør – å drive en bærekraftig gårdsdrift. Det er essensielt selv om vi driver i mindre skala. Vi synes det er viktig å la barna få vokse opp og se hvordan mat skapes. Jeg er veldig glad for at jeg fikk mulighet til det, og jeg ønsker å gjøre det samme for mine egne barn, sier Marie Thorsson Østby Natten.

I tillegg jobber Marie ved familiebedriften Langedrag, og som ridelærer. Hun er en ildsjel i bygda og nærområdet, og hun er engasjert i blant annet et tur-lag med hovedfokus på ut-på-tur med små barn året rundt.

LES OGSÅ: Jostein (32) ble økologisk bonde på fulltid: - Jeg lever fortsatt på lønna til kona (+)

Sterk konkurranse

Finalistene har blitt stemt fram blant 15 semifinalister. Totalt var det 311 nominasjoner i årets konkurranse.

Vinneren av Årets unge bonde får reisestipend og et gavekort av Felleskjøpet Agri. I tillegg vil Norske Landbrukstjenester sponse en avløser på gården i inntil en uke.

For å kunne vinne må bonden være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. I år er det ekstra fokus på unge bønder som produserer på en bærekraftig måte.

– Norge er et foregangsland innen klimasmart matproduksjon. Det krever kontinuerlige endringer for å drive et bærekraftig landbruk, men til gjengjeld spiller bøndene da en svært sentral rolle i det nødvendige grønne skiftet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og jurymedlem for Årets unge bonde.

LES OGSÅ: – Folk ser gjerne baksiden av meg. Nå blir det greit å vise forsiden (+)

Arrangeres for niende gang

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat og bærekraftig landbruk.

I 2018 er det niende gang konkurransen blir arrangert, og siden oppstart har Årets unge bonde mottatt over 2600 nominasjoner.

Juryen som skal kåre Årets unge bonde består av: 

  • Bård Hoksrud, landbruks-og matminister og juryleder for Årets unge bonde 2018.
  • Hilde Øverby, leder for kvalitet og CSR i McDonalds Norge
  • Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag
  • Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag
  • Anne Kjersti Bakken, seniorforsker ved NIBIO
  • Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri
  • Cecilie Nilsen, bonde og vinner av Årets unge bonde 2017

Artikkeltags