I en reportasje i Lp 8/7-21 og i et leserbrev dagen etter tar tidligere ordfører Vidar Lande (Ap) for seg Biltema-saken, og hevder at det er flere muligheter for å tilby Biltema og andre plass i Kongsberg sentrum. Politikerne må ikke gi etter for utpressing fra store aktører.

Lande uttaler: «Nå er det er nærmest opplest og vedtatt at hvis ikke Biltema får lov til å etablere seg utafor sentrum kommer de ikke til Kongsberg, og i sentrum er det ikke plass hevdes det. TULL sier jeg, det handler om manglende politisk vilje og handlekraft til å finne løsninger.» Og videre: «For å si det rett ut: Det blir tafatt å akseptere påstandene fra de store aktørene. Vi kan ikke la dem styre utviklingen i Kongsberg, det er det politikerne som må gjøre.»

Men da HiBu-rektor Kristin Ørmen Johnsen i 2008 ville flytte høyskolen og skape Campus Lågen, med utslettelse av en hel bydel (Brydeløkka) som følge, da hadde pipen en annen låt. Da og seinere, da høyskolen etterhvert endte i KKP i Haspa, var det en logrende Lande som ville spise kirsebær med de store, og lot høyskolerektoren få utøve sitt press. Og mer enn det, Lande var en drivende kraft for at aktøren Ørmen Johnsen skulle få det som hun ville. HiBu-rektoren var da med Landes velsignelse Kongsbergs øverste byplanlegger.

Lande sier selv til Lp at han bevisst har ligget lavt i den politiske debatten siden han gikk av som ordfører i 2015. Men nå velger han likevel å tre fram i lyset. Kan det ha sammenheng med at det er valg til høsten ? Arbeiderpartiet ligger på 23-24 % på meningsmålingene. Den såkalte ørnen i norsk politikk er blitt redusert til ei kråke. Men kråka tror fortsatt at den er en ørn. Litt drahjelp kunne kanskje likevel ikke være av veien? Da gjelder det vel å markere seg og dermed Ap utad med begreper som «politisk vilje» og «handlekraft».

En annen sak er at Ap ble svært redusert ved valg til kommunalt styre og stell som følge av KKP-saken, og KKP ble en fiasko. Det ble slett ikke noen revitalisering av Vestsiden, noe enhver kan se når man besiktiger bydelen. Det ble ikke utvikling, men avvikling. Tar Lande med sin framtreden og sine uttalelser sikte på både å fremme Ap her i byen langsiktig før valget i 2023, og på comeback som ordfører, i håp om å bedre ettermælet ?

Christer Hoel