Langtidsparkering i Kongsberg sentrum

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er nok politisk ukorrekt, men det synes nå på tide å redusere utfordringen for dem som må bruke bil som transportmiddel for å komme seg på jobb i sentrum av Kongsberg. Bekymringene fra de tillitsvalgte ved Vestsiden ungdomsskole bekrefter at politikerne i anstrengelsene for å øke andelen gående og syklende, ikke tatt nok innover seg at ikke alle bor i gå/sykkelavstand til byen. En svært stor andel av våre innbyggere og de som jobber i sentrum bor utenfor bysentrum og i andre kommuner. Mange er avhengig av bil som transportmiddel. Vi må erkjenne at det ikke noen gang vil gå buss hver halvtime fra Bevergrenda, Hvittingfoss eller Jondalen.

Parkeringspolitikken i Kongsberg har utgangspunkt i kommuneplanbestemmelse fra 2014. Der ble det lagt opp til at parkeringspolitikken skal underbygge et velfungerende transportsystem og stimulere til reduksjon i biltrafikk. Parkeringspolitikken skulle videre stimulere til færre arbeidsreiser med bil.

Med unntak av dem som bor i sentrum eller som det passer å komme med tog til byen, tror jeg vi alle må erkjenne at noe velfungerende transportsystem har vi ikke i kommunen.

En må og bør kanskje nå gjøre den erkjennelse at det har blitt for store utfordringer for dem som bor utenfor gang/sykkelavstand til en arbeidsplass som ligger inne i sentrum, til å finneparkeringsplass. Rimelige langtidsparkeringsplasser er en mangelvare i sentrum. 

Kongsberg ønsker å være en attraktiv by. Vi ønsker å tiltrekke oss arbeidsplasser og næringsvirksomhet. Vi ønsker også å få de beste søkerne til kommunale stillinger, om det er på legevakta eller på Vestsiden ungdomsskole. Da kan det nok være at vi har gått for langt i å ha skapt for store utfordringer for dem som er avhengig av bil.

De parkeringsprinsippene som ble vedtatt i 2014 ligger til grunn for alle de senere saker rundt ansattparkering. Etter flytting av hjemmebaserte baser til det nye legevaktbygget i 2016, ble det fort klart at det ble utfordringer med parkering for de ansatte. Med disse erfaringene som bakteppe gikk vi aktivt inn for at det måtte stilles et tilstrekkelig antall parkeringsplasser til disposisjon for de ansatte ved den nye Vestsiden ungdomsskole.

I forbindelse med reguleringsplanen for Vestsiden ungdomsskole foreslo Sp at det skulle legges til rette for å øke antall parkeringsplasser for de ansatte til 40 plasser, som enten var avgiftsfrie eller hadde en lavere parkeringsavgift. Dessverre fikk vi ikke flertall for det. Det beklager vi sterkt overfor de ansatte på Vestsiden som er avhengige av å ha bil til jobb.

Sp deler de hovedtillitsvalgte ved Vestsiden ungdomsskole sin bekymring rundt manglende parkeringsplasser. Dagens parkeringspolitikk i Kongsberg skaper så store utfordringer for arbeidsplasser i sentrum at vi både mister dyktige ansatte og ikke legger til rette for at ansatte kan løse de utfordringer en hektisk hverdag kan innebære.


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken