Det store spørsmålet som politikerne stiller seg, er om byen tømmes for folk om de store butikkene forsvinner ut av byen. Det nærmeste man kommer et svar på det må vel være å se på andre byer.

I min jobb besøker jeg byer over hele Norge, og særlig Kristiansand har jeg lurt på hvordan det har seg slik at gågatene der er sjokka fullt med folk HELE tiden, når de har landets største handelspark utenfor sentrum. Også der er det mye folk, hvor kommer de fra?

Kan det være slik at hvis man ikke gir folk en grunn til å reise ut av byen, da blir de her, og da også i sentrum?

Skal vi lære av Notodden? Ikke så mye tror jeg, da Kongsberg ligner litt mer på Kristiansand med tanke på folk som er på gjennomreise.

Jeg er blant dem som reiser til Biltema i Mjøndalen for å kjøpe en ting, hvis de ikke har hva jeg trenger, stikker jeg på Jula på andre siden. Hvorfor gjør jeg det? Selv med en liten Biltemabutikk i Kongsberg? Tror jeg tenker at de sikkert ikke har det jeg trenger, og gidder ikke finne parkering og ta parkeringslapp. Og så er det det med sentrum, mye biler og liten plass, nei uff, stikker til Mjøndalen jeg …

Vi likte meget godt å handle på Europris, med bilen rett utenfor og bygdestemningen. Nå har vi sluttet å handle der. Vet ikke hvor vi handler det vi trengte på Europris, sikkert matbutikken, eller i Mjøndalen.

Jeg skjønner meget godt hva politikerne tenker på, men jeg er redd det kan virke mot sin hensikt. Jeg har heller ikke annet å bidra med, enn med mitt eget handlemønster.

Men ber politikerne ta lærdom av andre byer, og prøve å finne ut hvorfor det fungerer der!