Det er befriende å ikke være enig med bydoktoren Erling Fossen i hans meninger om Kongsberg. Jeg personlig gråter ikke av Kongsberg by – snarere tvert imot.

Men det er befriende å ikke alltid nikke anerkjennende til politikernes synspunkter om Kongsberg, enten de er for eller mot Krona.

Men det er aller mest befriende er likevel at andre menneskers synspunkter kan få deg til å tenke litt annerledes og gjøre deg selv litt klokere.

LES OGSÅ:

Erling Fossen: - jeg gråter av Kongsberg

Kongsberg bibliotek og Laagendalsposten har overtatt ansvaret for Kongsberg-debatten. Tidligere har de tre partiene SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne stått i bresjen for dette i samarbeid med biblioteket. I fjor høst utfordret de oss som lokalavis til å overta som arrangør i kompaniskap med biblioteket. For oss er det utelukkende positivt at vi får være en bidragsyter til debatt, også på denne arenaen.

Mandag var det altså premiere, og temaet ga seg nesten litt selv etter fjorårets lokalvalg. Sentrumsutvikling har de siste årene vært en het politisk potet med byggingen av Krona som det store diskusjonstemaet. Sentrumsutvikling vil også de kommende årene prege det politiske ordskiftet.

Senest i går fikk vi et godt eksempel på akkurat det. Studentsamskipnaden ønsker nå å bygge nye studentboliger på Skauløkka, og kommunens største parti, Kongsberglista, har fått hakeslepp av planene. Det viser at sentrumsutvikling, enten det handler om boligutbygging, forretningsbygg eller grøntområder vil være på den politiske dagsordenen fremover.

Ett poeng med å arrangere folkemøter er naturlig nok å provosere, men forhåpentligvis provosere til refleksjon. Erling Fossen hadde denne rollen mandag kveld. Han er det som vi i pressen kaller en «sitatmaskin». Han snakker gjerne i titler, og det gjør at vi andre lett kan bli provosert eller begeistret av hans meninger. Men han har også, etter mitt enkle skjønn, flere gode poenger som kommer fram mellom overskriftene hans. Som for eksempel viktigheten av å skape aktivitet i byrommene for flere generasjoner, og få næringslivet i enda større grad til å flytte inn i sentrum.

Min vurdering er at Kongsbergs politikere og andre samfunnsdebattanter trenger et friskt pust utenfra for å sette ny dagsorden på sentrumsdebatten. Utbyggingen av Krona bidro til at politikere hoppet ned i sine skyttergraver for å «skyte» på sine politiske motstanderne.

Polarisering skaper sjelden konstruktiv politikk, og fortsatt synes jeg for mange er mest glad i å lytte til egne meninger, og snakke ned andres synspunkter uten å lytte. Derfor var det oppløftende å lese at et knippe lokalpolitikere som var til stede denne kvelden, mener den provoserende stemmen fra urbane Oslo også gå nyttige innspill i debatten.

Andre stemmer mener derimot at vi i media ikke skal gi provoserende og negative meninger så mye oppmerksomhet. Frykten er at dette kan være ødeleggende for Kongsbergs omdømme, fordi han for eksempel uttaler «Alle som sier Kongsberg er en attraktiv by, er helt på bærtur.»

Men blir vi for opptatt av glasuren da? Det hjelper som kjent ikke på smaken at glasuren ser nydelig ut, hvis vi har brukt litt for mye salt og litt for lite sukker i kakeoppskriften.

Poenget er at vi må tørre å diskutere hva som er de virkelige utfordringene uten å frykte hva som blir konsekvensene av en uttalelse eller to fra en kjent debattant.

Det er heldigvis ikke Erling Fossen som skal bestemme sentrumsutviklingen i Kongsberg de kommende årene. Han har ikke kjærlighet til Kongsberg. Hans hjerte vet vi banker for Oslo. Det er heldigvis lokale folk, enten de er politikere, byråkrater, engasjerte innbyggere eller forretningsfolk som skal utvikle sentrum de kommende årene.

Forhåpentligvis vil fokus på sentrumsutvikling bidra til at Kongsberg sentrum blir et enda bedre sted å bo og oppholde seg. Det hadde vært flott om vi hadde fått til mer yrende liv i sentrum, uten at Kongsbergs sjel blir borte på veien.

På mandag er det åtte år igjen til byen runder sitt 400-årsjubileum. Forhåpentligvis vil de åtte årene bli brukt til å ruste byen opp. Ett eksempel er planene om utvikling av Hasbtjerndalen etter at E134 i 2019 vil bli flyttet utenfor Kongsberg sentrum. Så på veien til jubileumsåret 2024 vil vi både bli provosert og begeistret av stadig nye tanker.

Tenk så befriende det kan bli!