Gå til sidens hovedinnhold

Legende feirer på Kongsberg

Jazzlegenden Arild Andersen er 75 års jubilant i dag, 27 oktober. Den store dagen markeres med jubileumskonsert 20. november i Musikkteatret under Kongsberg Jazzweekend.

Starten på Andersens Kongsberg-historie startet i laboratoriet på ingeniørstudiet i 1964. Den myndige laboratoriesjefen ved skolen skulle vise seg å være en ung mann fra Kongsberg. Hans navn er velkjent for de aller fleste som kan sin kongsbergske festivalhistorie, Per Ottersen.

Da den unge studenten Arild Andersen ba om å bli fritatt for elektro-laben for å rekke en jazz-øvelse, var svaret fra labsjefen et myndig «Nei!». Det kom ikke på tale! Ottersens sterke jazzinteresse gikk ikke på bekostning av hans krav til ingeniørstudentenes lab-arbeid. Det står det respekt av. Likevel er det dette møtet som førte til Andersens debut på Kongsberg Jazzfestival i 1967.

Gjenganger

Det er liten tvil om at jubilanten er den musikeren som i løpet av årene har hatt flest spillejobber på Kongsberg jazzfestival. I 1993 markerte Kongsberg jazzfestival at Arild Andersen hadde passert minst 50 spillejobber. På bakgrunn av dette anslås det at Arild Andersen har vært med på et sekstitalls konserter i løpet av festivalens levetid.

– Vi er utrolig glade for at Arild ønsket å bruke Kongsberg Jazzweekend som ramme for å markere den store dagen, sier prosjektleder i Kongsberg Jazzfestival, Celina Stokes.

Et profesjonelt bassistisk liv har snart vart i 60 år og som fortsatt er under utvikling. Er det en ting som er sikkert, så er det at Andersen har fått bassen til å høres.

Gjort bass til solo

«I hans hender synger bassen med kraftig og klokkeklar stemme. Med en spillestil som er umiddelbart gjenkjennbar, har han gjort kontrabassen til et soloinstrument fullt på linje med de mer tradisjonelle soloinstrumentene i improvisert musikk. Han frembringer lyden av ny og moderne jazzmusikk, med tydelige røtter i tradisjonen.» Sitat journalist – Johan Hauknes, salt peanuts.

– Så ble det konserter på Kongsberg i år likevel, det er vi musikere veldig glade for, sier jubilanten selv.

– Jeg har med meg en rekke unge, dyktige musikere som skal spille sammen med meg. Dette gleder meg med veldig til, avslutter Andersen.

Nytt band

Arild leverer egen jubileumskonsert med et helt nytt band sammensatt i anledning hans 75-årsdag.

Med saksofonisten Trygve Seim, gitaristene George «Jojje» Wadenius og Frode Alnæs, samt med Thomas Strønen på trommer, ved siden av Arild Andersen blir det garantert fest og i teatret.

På lørdag 21. november er det konsert på EnergiMølla hvor bassisten er i samspill med Morten Qvenild og Gard Nilssen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.