Gå til sidens hovedinnhold

Lei Black Friday-tullet? Prøv fikse-fredag!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kanskje årets beste Black Friday-tilbud ligger helt gratis i en skuff? En flott måte å bidra til mindre overforbruk på er å reparere noe du allerede har!

Du har sikkert hørt det før, men det er verdt å gjenta: Hadde alle i verden hatt samme forbruk som en gjennomsnittsnordmann, ville vi trengt mer enn tre jordkloder!

Heldigvis kan vi gjøre noe med det. Her er tre fiksetips fra MDG:

Det trenger ikke bli perfekt

Hjemmefikset = sjarmerende, spør du oss. Lapp et hull, sy på en knapp eller lim en knust kopp. Resultatet trenger ikke bli perfekt, så lenge det funker! Sjansen er stor for at du blir mer glad i produktet enn før, fordi du har gjort en innsats for å gi det nytt liv.

Sett av fiksetid på fredag, så glemmer du det ikke. Og vil du gjøre en date ut av det, kan du jo invitere med noen som også trenger å reparere noe?

Lån eller lei verktøy

Miljøgevinsten ved å reparere noe blir raskt borte om du må kjøpe nye verktøy du ikke har bruk for mange ganger. Heldigvis er det flere steder du kan oppsøke for å finne det du bare trenger i noen minutter! Mange biblioteker låner nå ut verktøy gratis, og flere butikker driver utleie.

Men det aller beste er kanskje å spørre naboen, hun som har boden full av alt sånt? Appen Nabohjelp er også en smart mulighet.

Lær av andre fiksere

På Instagram liker vi blant andre @bananasandgreen, som fokuserer på å fikse klær. På YouTube har finn.no en god spilleliste om de vanligste reparasjonene.

Nettsiden Ta vare på det du har er en gullgruve! Der finner du tips for reparasjon av alt fra tørkestativ til termoser. Vår favoritt: Hvordan fikse en sløv saks, bare med litt sandpapir.

Vi vil gjøre det lett å leve miljøvennlig

Forbruket vårt er ekstra stort fordi tingene vi kjøper lett går i stykker, og fordi det er dyrt og vanskelig å reparere dem. Derfor jobber politikerne våre blant annet med disse forslagene:

  • Gjøre reparasjonstjenester og gjenbruk 25 % billigere ved å ta bort momsen
  • Lovfeste retten til å reparere alle produkter
  • Gi deg rett til å reklamere på egnede elektroniske ting i hele ti år, slik at produsentene blir oppfordret til å lage bedre produkter.

Lykke til med fikse-fredag!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.