(Drammens Tidende)

(FREDRIKSTAD BLAD): – Min lærdom er at du ikke må finne på å melde flytting permanent til Spania. Og om du skulle gjøre det, så må du skaffe deg en skikkelig god helseforsikring. Hvis ikke kan det bli fryktelig dyrt.

Det sier 67 år gamle Listbeth Sjøstrøm, som har vært kjæreste med Hans Kristian Magnor, bare kalt Hans Kr., i 12 år.

Mens hun bor halve året i Spania og halve i Råde, meldte Magnor flytting til den spanske solkysten i 2012.

Men han tegnet ikke privat helseforsikring. Det har blitt problematisk nå.

Svevde mellom liv og død

I slutten av januar ble han nemlig syk med influensa og innlagt på sykehuset.

– Han fikk alvorlige komplikasjoner da han kom på sykehuset, og ble liggende i koma i tre uker på intensivavdelingen. Han svevde en periode mellom liv og død, men fikk fantastisk hjelp, forklarer Sjøstrøm.

Hun har selv jobbet på sykehus i over 20 år, og sier hun derfor klarte å beholde roen i situasjonen.

– Men det er klart jeg var redd. Jeg var det, sier Sjøstrøm, som takker nære venner i Spania som støttet henne i den vanskelige tiden.

 

Ikke råd til privat hjelp

Etter flere uker på intensivavdelingen, våkner Magnor. Han er omtåket og svak, men etter forholdene i fin form.

– Han flyttes til en rehabiliteringsavdeling, og her synes vi det ble vanskelig. Vi opplever at de lener seg veldig på familien, og at jeg må være der hele tiden for å ta meg av ham. Han er redusert, og klarer knapt å stå. Han må også ha hjelp med mat og stell, og det er jeg som hjelper ham, forklarer hun.

Nå frykter Sjøstrøm hvordan det blir når kjæresten skrives ut av sykehuset og skal hjem i leiligheten sin byen.

Det spanske helsesystemet er naturlig nok annerledes enn det norske, og det offentlige tilbudet er ikke slik vi kjenner det hjemmefra.

– Han vil trenge hjemmehjelp og rehabilitering, men alt er privat. Det koster skjorta om man ikke har helseforsikring. Og det har han jo ikke, sukker Sjøstrøm.

Hun forklarer at Magnor vil trenge hjelp til å både komme seg opp og ned i sengen, gå på toalett og dekke andre elementære behov ved hjemkomsten.

– Vi har ikke råd til å kjøpe disse tjenestene. Vi går på trygd begge to. Da skisserer sykehuset her at alternativet er gamlehjem. Det ønsker jeg virkelig ikke for ham, sier Sjøstrøm.

Startet innsamling

For å hjelpe kjæresteparet i tiden som kommer, har deres nære venn og Fredrikstad-kvinnen Marian Kjellstrøm startet en innsamlingsaksjon.

– Jeg synes det er ille at han ligger der, det er grusomt det de nå opplever. Jeg startet innsamlingen slik at de ikke skal måtte ha så store kostnader knyttet til behandling og pleie. Nå håper jeg alle som har mulighet kan hjelpe dem litt på veien, slik at den økomoniske byrden blir så stor, sier Kjellstrøm til FB.

Det setter Lisbeth Sjøstrøm stor pris på.

– Det er helt fantastisk. Da kan vi kanskje kjøpe noen helsetjenester, og ikke minst nødvendig utstyr slik at han kommer seg rundt med rullestol i leiligheten, forklarer Lisbeth.

Advarer mot flytting

Nå advarer hun pensjonister og andre som oppholder seg i Spania mot å melde flytting.

– Jeg kommer aldri til å melde flytting hit. Og om jeg skulle gjort det, måtte jeg skaffet meg en skikkelig helseforsikring. Jeg har snakket med andre som har tatt med tolk til forsikringsmøter, slik at de skal forstå hva som faktisk dekkes, forklarer hun.

– Hans Kristian skulle selvsagt tegnet forsikring, og hadde planer om det. Men så langt kom han ikke, så nå står vi her nede, sier Sjøstrøm.