Så sunne er bærene

Det bugner av blåsvarte C-vitaminbomber. Solbærenes helsebringende effekt er en av grunnene til at stadig flere etterspør ferske bær.

Det bugner av blåsvarte C-vitaminbomber. Solbærenes helsebringende effekt er en av grunnene til at stadig flere etterspør ferske bær. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Økt fokus på helse sender stadig flere på bærbur.

DEL

Du trenger verken gartnerutdannelse eller spesielt grønne fingrer for å få bærbuskene til å trives. Solbær, rips, stikkelsbær og bringebær er både godt, sunt og voksevillig.

Kanskje er det derfor flere av oss har fått øynene opp for de runde herlighetene?

Friske bær i frokostblandingen

bær

STORPLUKKERE: Tolv kurver solbær er fangsten for Sidsel og David Addison etter en effektiv økt i bæråkeren. Snart går de løs på ripsbærene.

På Vestre Frogner gård i Bærum har bringebærene vært plukkeklare i flere uker. Nå har også rips- og solbærene begynt å få den riktige fargen og smaken. Opp fra buskene titter David og Sidsel Addison fra Bærum.

– Det er veldig ålreit å plukke solbær. Du får hele hånden full, sier Sidsel og løfter på en bærtung gren som til nå har fått stå uberørt på åkeren for selvplukk.

– Det er tett i tett, svarer David fra den andre siden av busken.

Det er han som skal stå for syltinga når de kommer hjem med det som ganske snart teller tolv kurver fylt til randen av blåsvarte bær. Noen friske bær kommer også til å gå i frokostblandinga.

bær

FYLLES: Bærkurven som henger på magen, fylles fort når Kristine (6) og Sivert Olsen (9) plukker store, røde bringebær på Vestre Frogner gård i Bærum.

Populære for antioksidanter

Norske produsenter av solbær, rips og stikkelsbær har tradisjonelt konsentrert seg om bær til industriell bearbeiding, som saft og syltetøy. Men nå har etterspørselen etter friske bær økt, forklarer seniorforsker og bærekspert Arnfinn Nes ved Bioforsk på Ås.

– Helse har blitt veldig in både nasjonalt og internasjonalt, og vi hører mye om helsefremmende stoffer som antioksidanter, fiber og vitaminer. Solbær inneholder mye C-vitamin, sier Nes.

Selvplukk for smoothies

På Vestre Frogner gård har eier Hans Kristian Frogner merket at stadig flere kommer for rips og solbær. Men fremdeles er det bringebær som fyller de fleste kurvene som blir satt på vekta.

– Det er helt klart en økt interesse for bærbusker, men også for frukt. Det er noe med det å dyrke ting selv, og barn elsker jo dette her. Helse, trening og sunnhet er også i tiden, og smoothies har blitt populært hos både unge og eldre, sier Hilde Rokke Poppe, innkjøpsansvarlig for uteplanter ved Plantasjen Norge.

bær

ALLE ER MED: Også hunden Wilma får være med når familien Olsen skal på bærtur på Vestre Frogner gård. Her er (fra venstre) gårdeier Hans Kristian Frogner, hunden Wilma, Kristine (6), mor Birgitte, Sivert (9) og far Morten.

Har mye mer C-vitamin

Arnfinn Nes ved Bioforsk har ledet et norsk prosjekt med det mål å få til lønnsom økologisk produksjon og omsetning av slike bærsorter. Og for at du og jeg skal kunne nyte lettstelte og gode bær, utvikler forskerne stadig nye sorter.

Når bær skal fortæres ferske, er både smak og størrelse viktig. De nye sortene er også bedre rustet mot skadedyr og sykdommer.

– Og de er rikere på antioksidanter. 20–30 år tilbake hadde solbærene bare halvparten så mye C-vitamin som de har i dag, sier Nes.

Bær som prydbusker og hekk

Bærbusker vokser i all slags jord hvis de får nok vann og næring, så de er takknemlige å dyrke.

– De kan også brukes som prydbusker eller plantes som en hekk. Blomstene er unnselige og ikke mye å se til, men hos moderne sorter er plantene ranke, friske og fine, sier Nes.

Også selvplukkerne Sidsel og David Eddison har et par solbærbusker i hagen hjemme.

– Men de sliter. Det er fjellgrunn, så de har lite jord, sier David før kona anslår årets fangst til én kurv.

rips

IBSENS RIPSBUSKER: Vidar Østby er «selvplukker» på Vestre Frogner gård. Før han vender hjem, skal kurver med både solbær og rips innom vekta.

Bærbusker på balkongen

En hageflekk er nok den beste plassen for en bærbusk. Men har du stor nok potte og plass på balkongen, er det ikke umulig å få buskene til å gi deg friske bær der heller.

– I utgangspunktet kan du få bærbusker til å vokse på balkongen med god, riktig og nok jord, gjødsel og vann. Men de kan bli store. Bringebærplanter blir store busker og er ikke særlig egnet. Da er det bedre med for eksempel blåbær, men husk da å ha to sorter for å få bestøvning og bær, sier Poppe.

Viktig å beskjære bærbusken

Ved å beskjære får du en luftigere busk som gir større bær og er mindre sykdomsutsatt.

Stikkelsbær, solbær og rips

* Buskene kan beskjæres hele året, men det vanligste er å beskjære om våren.

* Hold busken ung ved å ta bort greiner som eldre enn tre til fire år. Kutt greinene nede ved roten.

* Fjern i tillegg skadde og syke greiner og greiner som ligger nede.

* Enkelte solbærsorter har lett for å få greiner i bakken, og må derfor støttes opp.

Bringebær

* Busken har toårige skudd som gir bær andre året. Fjern derfor skudd etter at de har båret bær. Dette bør skje om høsten.

* Svake og skadde skudd fjernes tidlig om våren.

* Klipp ned nye skudd utenfor bringebærraden rundt Sankthans.

(Kilde: Arnfinn Nes, Bioforsk og Mesterhagen)

Mat med bær

Solbærsmoothie med rips og yoghurt (4 porsj.)

bær
Ingredienser:
100 g solbær
100 g rips
6 dl yoghurt naturell
2 ss sukker
Framgangsmåte :
Bland alle ingredienser i en blender, hurtigmikser eller smoothiemaker. Pynt med rips (ev. vendt i sukker). Serveres umiddelbart.

Stikkelsbærpai

bær
Ingredienser:
500 g stikkelsbær
75 g sukker
150 g hvetemel
3 ss sukker
1 stk. egg
125 g smør
1 stk. egg til pensling
Framgangsmåte:
Rens og vask stikkelsbærene. Smuldre sammen mel, smør, sukker (3 ss) og egg. Elt deigen. Kle bunnen og sidene i en rund kakeform med to tredeler av deigen. Legg i stikkelsbærene og dryss over sukker (75 g). Rull resten av deigen ut til remser og legg dem som et gitter over bærene. Pensle kaken med sammenpisket egg og stek på 200 grader i cirka 45 minutter på nederste rille i ovnen.

Lettvinn bringebæris

bær
Ingredienser:
300 g frosne bringebær
1 dl melis
3 dl kremfløte
Framgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en food processor til isen er fast. Pynt med noen bringebær og server isen med en gang.

(Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Artikkeltags