Gå til sidens hovedinnhold

Lp og redaktøransvar

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg i Lp nylig gir redaktør Steinmoen et tilsvar på omfattende kritikk av hans redaktørrolle knyttet til valgkampen i Kongsberg, med referanse til bl.a., Kjell Myhre, Ellen M. Flom og undertegnede.
At det kommer et svar er i og for seg et fremskritt. Men redaktørens svar er syltynt, preget av fornektelser og gjentatte tvilsomme påstander. 


Å sette grupper i lokalsamfunnet opp mot hverandre er ikke ‘comme il faut’ i lokalpolitikken.
Vår kritikk fremsatt i et innlegg med tittelen ‘Ufint av Havdal og Lp’, går på ufin politisk atferd i Lp som lokalavis i en monopolsituasjon. Bakgrunnen var som kjent at Havdal i en kronikk i Lp lørdag før valget går ut med et angrep på Kjell Gunnar Hoff og Kongsberglista, som Lp gjentar som en nyhet på valgdagen, mandag. 

I en e-post til oss sier Havdal at det ikke var han som bestemte tidspunktet for kronikken. Redaktør Steinmoen forsvarer seg med at: ‘i dagens digitaliserte verden er det også slutt på at det er fredningstid for politisk agitasjon på valgdagen’. Det er bare tull. Digitalisering fritar ikke Steinmoen for redaktøransvaret i Lp.


Vi finner det fortsatt merkelig at en sak som ble behandlet i Formannskapet den 28. august publiseres som en nyhet i Lp på valgdagen 9. september, nesten to uker senere. At dette skjer tilfeldig og uten nærmere omtanke fra redaktørens side er ikke troverdig.


Det er også merkelig at et enstemmig formannskapsvedtak skal resultere i et personangrep på Kjell Gunnar Hoff og på Kongsberglista, ført i pennen av industriens representant i et kommunalt prosjekt, Hans Peter Havdal. Industriens representanter bør ikke bedrive partipolitikk. I så fall er det bedre å stille på en partiliste ved valget, slik noen industriledere gjør. Da vet vi hva de står for partipolitisk.


Politikkens vesen er debatt med tilhørende argumentasjon. Havdal og Steinmoen må mene hva de vil for oss. Så argumenterer vi imot når vi mener de er på ville veier. Men et første bud i politisk debatt er saklighet og å skille person og sak. I et kommunestyre vil en oppegående ordfører ‘klubbe ned’ usakligheter og personangrep. I en avispolemikk er det redaktørens oppgave å ‘bruke klubba’. Slike personangrep skal unngås, ikke minst den dagen kommunen skal velge kommunestyre. Det er som kjent noe av innholdet i pressens ‘vær varsom’- plakat. Å håndheve dette er redaktørens ansvar.

Vår politiske analyse tilsier av både Havdal og Steinmoen har en tydelig politisk agenda i sine roller som hhv. industriens representant og redaktør i lokalavisen.
Vi vurderer Steinmoens tilsvar som lite troverdig og lite tilfredsstillende.

Kommentarer til denne saken