4. desember blir det pakkeverksted på Mølla. Julegavene vil skape stor glede for mange ukrainske barn og ungdommer som feirer sin første jul på mottaket på Raumyr.

I dag er det rundt 200 barn i alderen 0 - 18 år på mottaket.

Nytt eller brukt

På Mølla blir det både gavepapir, saks, bånd og alt man trenger til innpakning denne søndagen. De legger opp til at det også skal bli en hyggelig førjulsstund og oppfordrer folk til å ta med familien. Kanskje dukker også nissen opp …?

Man kan gi bort en ny gave, men det kan også være noe som er brukt – bare den er hel og pen.

– Behovet er stort, og det skal ikke så mye for å skape stor glede, forteller en av de som arrangerer pakkeverkstedet, Yngvild Kristensen fra Norsk Folkehjelp Kongsberg.

Det er mange i sving for å få til denne dagen; Norsk Folkehjelp Kongsberg, Glogerakademiet, Refugees Welcome Kongsberg, Fontenehuset Kongsberg og EnergiMølla. I tillegg bidrar også ungdomsutvalget i Fellesforbundet Kongsberg og LO Kongsberg, Numedal.

Skal ikke så mye til

Pakkeverkstedet ble arrangert for første gang i 2015, som et alternativ til det mange opplever som et kjøpepress i jula. Forskjellene oppleves gjerne større i jula, og de ønsker med innsamlingen å bidra til å gjøre noe med skjevfordelingen, forteller Kristensen.

I år går julegavene fra årets pakkeverksted til barn og ungdom på mottaket.

– De kom hit med nesten ingenting og vi vil gjerne bidra til at de får en fin jul, forteller Trude Skullestad fra Refugees Welcome Kongsberg.

Det er ikke så mye som skal til for å skape stor glede, mener de. De ønsker også at flest mulig skal få mulighet til å gi noe uten at det koster så mye.

– Gi gjerne brukt. Bærekraft er også et viktig poeng her, sier Matthias Anger, som representerer Glogerakademiet og Kongsberg kirke.

De som ikke kan levere en gave til Mølla denne dagen, oppfordres til å sende en mail til Mølla og avtale hvordan man kan levere den.

– Hva tror dere barna og ungdommen på mottaket ønsker seg?

– De har behov for veldig mye, sier Skullestad.

Hun forteller at det er fint med både praktiske ting, leker og bøker. Parfyme er noe de merker at det er etterspørsel av blant ungdom og unge voksne. Bøker på engelsk er populært blant mange. Gavekort er også populært.

De oppfordrer folk til å gi noe – enten det er stort eller smått, nytt eller brukt.

– Det vil bety veldig mye for de på mottaket. Det er jo en mildt sagt veldig spesiell jul for dem i år, sier Kristensen.