Gå til sidens hovedinnhold

Mathilde (8): – Det er fint at man kan gjøre noe morsomt for å hjelpe andre

«Alle» på småtrinnet på Flesberg skole leser så mange bøker de bare kan i desember for å hjelpe Lps innsamlingsaksjon «Barn på flukt». Men de leser ikke bare for å hjelpe. – Er ikke alle glade i å lese bøker, undrer Maximilian (8).

Ansatte på Flesberg skole ble veldig engasjert da de hørte om Laagendalspostens julekalender, og derfor gjorde de noe med det.

«Lesing for solidaritet/Lesing for barn på flukt» er en leseaksjon for elevene på 1–4. trinn på skolen og den ble satt i gang av skolebibliotekar Anne Lene Torsholt.

– Jeg vil bare rose de ansatte på skolen som har kastet seg rundt for å gjennomføre dette. Det handler både om å lære ungene solidaritet og om å få opp leselysten blant barna. Ikke at det er det største problemet, elevene på Flesberg skole er virkelig glade i å lese bøker, smiler Torsholt til Lp.

Hjelp Lp å hjelpe!

  • Fra 1.-24. desember kan privatpersoner, næringsliv, skoler, barnehager, lag- og foreninger gi penger til «Barn på flukt».
  • Innsamlingen er i regi av Laagendalsposten, men pengene går direkte til Redd Barna med temaet «Barn på flukt». Konkret innebærer dette varme klær, mat og et tak over hodet, men også gjenforening av bortkomne barn med familiene sine. Midlene vil også kunne gå til skolegang og helsetjenester for barna.
  • Hver dag gjennom desember vil de som har gitt penger det siste døgnet bli listet opp på nettsiden og i avisen. Det er også mulig å gi anonymt.
  • Hver dag vil vi presentere en artikkel knyttet til temaet «Barn på flukt» – eller vi skriver om en av måtene å samle inn penger på. Ta kontakt med redaksjonen@laagendalsposten.no for å tipse oss om hva du eller din bedrift gjør.
  • Alt innholdet som publiseres i forbindelse med julekalenderen vil være åpent og ikke ligge bak betalingsmur.
  • Hvor mye penger som har kommet inn kan følges direkte på laagendalsposten.no
  • Vi har satt et mål om å samle inn en halv million kroner i løpet av desember.

– Fire bøker hver dag

Ideen er at jo flere bøker ungene leser, jo mer penger kommer inn til innsamlingsaksjonen. Og ambisjonsnivået hos åtteåringene vi møtte i biblioteket var det ingenting å si på.

– Tror jeg skal lese to bøker hver dag, begynner Hannah.

– Jeg skal lese fire bøker hver dag! slår Sainab fast og ser ganske så sikker ut.

– Fire! Går det an? Gustav ser litt tvilende ut.

– Jeg tror det skal gå fint, svarer Sainab.

Etter litt diskusjon er mange rundt bordet enige om at fire er mulig. Så lenge noen av dem er tegneseriebøker, foreslår læreren.

– Hvilke bøker liker dere å lese?

– Faktabøker og sånne dagbøker, sier Frida.

– Sånne humorbøker, morsomme bøker, sier Maximilian.

– Humorbøker, krigsbøker, alle bøker, sier David.

Men mange av dem er også opptatt av hvorfor de er med på leseaksjonen.

– Det er fint at man kan gjøre noe morsomt for å hjelpe andre, sier Mathilde.

– Tatt vekk litt fokus

Men alle disse lesepengene må jo komme fra et sted? Det er der de lokale giverne i Flesberg kommer inn.

Til denne leseaksjonen har selskapene Tømrermester Harald Teksle, Friluftsbua og Rema 1000 på Lampeland, samt fysioterapeut Elin Tormodsgard, gitt penger.

Hos Tømrermester Harald Teksle har de til og med gitt bort alle julebordpengene sine (10.000 kroner) til «barn på flukt»-aksjonen.

– Nå hadde det ikke blitt noe særlig julebord uansett, bare så det er sagt. Men vi syntes dette var et godt formål og hjelper gjerne til, sier Lars Simensen.

– Det jeg synes er bra med denne aksjonen er at selv om koronapandemien har tatt vekk litt av fokuset, så er det fortsatt barn som er på flukt i verden og som trenger hjelp, sier Christine Lind Fosshaug.

– Det har kommet litt i skyggen, ja, sier Sander Adriaanse fra Rema 1000.

– Bidrar i alle fag

Skolebibliotekar Anne Lene Torsholt forteller at barna får lese på egen hånd flere ganger i løpet av skoledagen hele året, og enda mer nå i desember. Noe som gleder henne stort.

– Det er veldig fint og lesegleden barna har og får er det viktigste av alt. Det at elever leser mye og ofte er dessuten noe som bidrar i alle fag, sier Torsholt.

Hun vil derimot ikke ut med hvor mye lesing som må til for å samle inn så mye penger som mulig.

– Jeg har troen på at elevene leser nok til at vi kommer opp i 15.000 kroner, smiler hun lurt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.