Ved utgangen av 2020 viste tall fra Finanstilsynet at nordmenn totalt sett skylder mer enn 114 milliarder inkassokroner. Sammenlignet med året før, var dette en økning på seks milliarder kroner. Jeg tror at denne uheldige trenden kan snus med noen forholdsvis enkle grep!

Under koronapandemien var det mange som fikk en tøffere økonomisk hverdag, noe som igjen medførte at flere så seg nødt til å leve på lånte penger. Antallet inkassosaker økte imidlertid ikke under korona, men mange allerede eksisterende saker ble langt mer alvorlige.

Det er altså mange gjeldsslaver blant oss, og for mange av dem er den økonomiske situasjonen alvorlig. Hvordan mener jeg at vi kan forhindre at flere havner i samme situasjon?

Opplysning er nøkkelen

Mange har finansiert regninger og andre ting med dyre forbrukslån, uten å tenke noe særlig over rentene. Ofte er det nok her problemet sitter. Om du ikke vet forskjellen på effektiv og nominell rente, er det fort gjort å ende opp med et altfor dyrt lån.

Det kunne kanskje vært gunstig om vi alle hadde lært litt mer om lån og renter på skolen. Privatøkonomi er generelt sett noe som burde vært en del av pensum, og som ganske sikkert ville ha forhindret at mange nordmenn endte opp som gjeldsslaver.

Enkelte banker tilbyr nå gratis undervisning i privatøkonomi for skoleklasser, noe som er et veldig godt initiativ!

Hjelp til å ta gode økonomiske valg

For noen kan det være vanskelig å ta gode økonomiske beslutninger på egen hånd. Skal du for eksempel ta opp et lån, kan det være utfordrende å skille ulike lånetilbud fra hverandre. Hva slags lånesorter er mest gunstige, og hvilke lånevilkår bør man være obs på?

For noen kan det være nyttig å bruke en lånemegler eller å snakke med en rådgiver i banken. Generelt sett er det viktigste man kan gjøre, å velge lån med så lave renter som mulig.

Om du først må låne penger, kan det absolutt være en fordel å velge lån med sikkerhet. Disse har nemlig stort sett lavere renter enn usikrede lån, slik som forbrukslån. Om du eier din egen bolig, kan det kanskje være mulig å øke boliglånet fremfor å ta opp et dyrt lån.

Dette er noe du kan få hjelp til å kartlegge i samråd med en rådgiver!

Lær barna gode sparevaner

God økonomisk sans er ikke noe som kommer over natten. Ofte starter gode pengevaner allerede i barndommen. Det kan derfor være en god idé å oppmuntre barna til å spare. Sparing kan være morsomt, og ikke minst – motiverende.

Opprett gjerne en sparekonto for barnet ditt, og la barnet se hvordan beløpet vokser takket være renter. Ekstra motiverende blir sparingen om det settes sparemål underveis!

Hvis vi alle hadde lært oss nytten ved å spare penger som barn, hadde kanskje færre av oss endt opp med å sløse eller bruke over evne som voksne.

Våg å ta en telefon

Mange kunne nok også ha unngått å havne med inkassosaker dersom de tar grep om økonomien på et tidligere stadium. Merker du for eksempel at du ikke vil greie å betale låneregningen din denne måneden? Ring til banken og finn ut om de kan utsette den!

Ofte er løsningen enklere enn man tror, og banken eller andre du skylder penger kan være behjelpelig når du er i økonomisk knipe.

Refinansiering kan hjelpe mange

Et annet tips til alle som sitter med mange dyre lån, er å vurdere refinansiering. Kort fortalt vil refinansiering gjøre det mulig å samle eksisterende lån i et nytt og billigere lån. Det kan potensielt være mye penger å spare på dette.

Det aller mest gunstige vil være å refinansiere med sikkerhet i boligen, siden du da kan få en veldig lav og gunstig rente. Har du ikke mulighet til det, er det også mulig å refinansiere uten sikkerhet. Her er det imidlertid veldig viktig å være obs på rentene!

Sett opp et budsjett

Jeg tror også at mange kunne ha fått en sunnere privatøkonomi dersom de satte opp et budsjett. Dersom du ikke vet hvordan du gjør dette, finnes det mange maler som kan tas i bruk. Der trenger du bare å fylle inn utgifter og inntekter for å få oversikt.

NAV deler også noen gode tips for hvordan du kan sette opp et realistisk budsjett, noe som kan være verdt å kikke på.

Lykke til!