(Nettavisen): Mangeårig leder av Norges Naturvernforbund, og nå SV-politiker Lars Haltbrekken, tar til orde for nytenking om populære skisteder.

– Kvitfjell og Hafjell er totalt ødelagt, med hytter overalt og et enormt energiforbruk. Sett opp noen vindmøller der, sa Haltbrekken under en energidebatt på Trøndelagsmøtet tidligere i januar.

Overfor Nettavisen utdyper han det slik:

– Over halvparten av energiforbruket vårt er fossilt, det må vi kvitte oss med – både ved å satse på energieffektivisering og på fornybar energi. Men fornybar energi medfører ofte et inngrep, og da må vi i størst mulig grad plassere det i områder som allerede er ødelagt av menneskelige inngrep, sier Haltbrekken.

– Totalt ødelagt

Stortingsrepresentanten mener Hafjell og Kvitfjell er perfekt for vindkraft.

– Hafjell og Kvitfell var to flotte naturområder, i dag er de totalt ødelagt av hyttebygging og svære alpinsentre. Der kunne man sett på muligheten for å bygge vindkraft, mener han.

Ifølge Haltbrekken er det også et annet aspekt ved dette:

– Dette er områder med et veldig stort energiforbruk, høyt strømforbruk på hyttene og i alpinsentrene, så det å ha en lokal kraftproduksjon der, gjør at man også får kortreist kraft.

– Hvordan tror du dette vil bli mottatt?

– Jeg tror det vil bli mottatt dårlig av dem som har hytte der, samtidig som jeg tror mange forstår at siden det her allerede er gjort store inngrep, kan det å få noen vindmøller som produserer ren, lokal energi være en god idé, mener han.

– Der det blåser

– Hvor på Hafjell og Kvitfjell vil du plassere vindmøllene?

– Der det blåser, svarer han enkelt.

Haltbrekken mener vi heller ikke kan bygge flere slike hyttebyer som vi ser på Hafjell og Kvitfjell.

– Har vi plass til det? Jeg tror ikke det. Nå har vi nådd en grense, og de siste fem årene er det oppført 856 nye fritidsbygg i villreinens leveområder, påpeker han.

– Hvordan vil du stanse utviklingen?

– Hvis det er politisk vilje, får vi det til, da kan man la være å regulere områder til flere hytter. Så trengs statlige retningslinjer, slik at nye hytter legges til allerede regulerte områder.

Og han håper at SVs medvind gir regjeringsskifte i 2021:

– Med SV i regjering vil vi at staten skal gripe inn i større grad når nasjonale interesser står på spill, som i eksempelet med villrein, sier han.

Frp: – Dobbeltmoralsk

Men Fremskrittspartiets stortingsrepresentant, Gisle Meininger Saudland, bare fnyser av Haltbrekkens vindmølledrøm.

– Jeg unner de som ferierer og har hytte på Hafjell og andre steder en fin naturopplevelse uten vindmøller, sier Saudland til Nettavisen.

Han mener det uansett må stilles krav til at det må være lokal aksept for plasseringen av vindmøller.

– Om naturen i hytteområdene er ødelagt fra før eller ikke er for meg irrelevant, hvis kommunen ikke vil ha vindmøllene eller de ikke klarer å oppfylle de strenge kravene jeg mener man må innføre så skal de ikke bygges, sier Saudland.

Frp-politikeren kommer likevel med et lite spark til hyttefolket:

– Jeg tar jo for gitt at de som har hytte på Hafjell, Kvitfjell og andre steder som ikke ønsker vindmøller som de selv kan se, heller ikke ønsker vindmøller i distriktet hvor de selv ikke har hytte. Noe annet er jo dobbeltmoralsk, sier han.

– Må bygge innen kort tid

Saudland mener det må stilles flere strenge krav før det bygges vindmøller:

  • Skal skattlegges likere som annen kraft.
  • Miljøfaglige hensyn må veie veldig tungt og miljøfaglige rapporter må utarbeides av nøytrale tredjeparter.
  • Konsesjoner må ha et strengere tidsregime, ved at man ikke kan bygge på en konsesjon hvor kommunene uttalte seg til for 10–15 år siden.

– Har du ikke klart å bygge innen kort tid etter at kommunene uttalte seg så må du etter min mening starte prosessen på nytt. Det betyr at NVE også må jobbe raskere, sier Frp-politikeren.