Gå til sidens hovedinnhold

Stå sammen med folk i Palestina

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I år markeres 50 år med okkupasjon av Palestina og 10 år med blokade av Gaza. På 1. mai markerer vi i Norsk Folkehjelp solidaritet med palestinerne og støtte til deres kamp for fred og rettferdighet.

Etter 50 år med okkupasjon, fortsatt utbygging av bosettinger, konfiskering av okkupert land samt en hard og brutal tiårig blokade av Gaza er den humanitære situasjonen helt uholdbar for store deler av den palestinske befolkningen. Av 4,8 millioner mennesker på Gazastripen, Vestbredden og Øst-Jerusalem regner FN med at minst to millioner har behov for humanitær bistand i 2017.

På Vestbredden bor over 500 000 israelske bosettere i strid med folkeretten. 43 prosent av Vestbredden er i stor grad utilgjengelig for palestinere på grunn av de bosettingene og tilhørende infrastruktur. Israel godkjenner stadig nye boliger i bosettingene, til tross for at FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosettingene på palestinsk jord er ulovlige.

I Gaza har de 1,9 millioner innbyggerne i 10 år blitt behandlet som innsatte i et gigantisk utendørs fengsel gjennom den israelske blokaden. Folk mangler strøm og rent vann, og økonomien er i ruiner. Mange bor i ruinene fra krigen i 2014, på grunn av restriksjoner fra israelsk side på innføring av materialer til gjenoppbygging. Dersom blokaden fortsetter har FN har varslet at området vil være ubeboelig innen 2020.

Dette kan vi ikke lenger tolerere. Derfor vil Norsk Folkehjelp bruke arbeiderbevegelsens internasjonale solidaritetsdag, 1. mai, til å stå sammen med folk i Palestina og mot uretten de opplever. Det gjør vi både ved å samle inn penger til vårt arbeid i Palestina, og ved å jobbe politisk for økt støtte til Palestinernes sak.

Pengene vi samler inn går til Norsk Folkehjelps arbeid i Palestina. Gjennom samarbeid med palestinske organisasjoner støtter vi blant annet bønder slik at de kan dyrke jorden sin og få rettshjelp til å beskytte den fra å bli konfiskert, og fiskere som blir beskutt når de er ute og fisker og får beslaglagt båtene sine av israelske soldater. Vi gir skolering til kvinner og ungdom og støtter deres deltakelse i samfunnet, og gir undervisning til sivilbefolkningen på Gaza slik at de bedre kan beskytte seg ved fly- og rakettangrep. Vi gir også nødhjelp til noen av de mest utsatte palestinerne.

Vi tror at folk forandrer verden. Skal vi forandre situasjonen i Palestina, må også det internasjonale samfunnet bidra.. Vi mener Norge bør ta grep som skiller mellom Israel og de ulovlige bosettingene, og unngår økonomisk samkvem med bedrifter eller andre som støtter opp om bosettingene og okkupasjonen.

Det er samhold og solidaritet som gir oss styrke til å forandre verden. Derfor skal vi stå sammen med folk i Palestina, og støtte deres kamp.

Det er samhold og solidaritet som gir oss styrke til å forandre verden. Derfor skal vi stå sammen med folk i Palestina, og støtte deres kamp. Den systematiske undertrykkingen av palestinerne kan ikke fortsette. 50 år med okkupasjon er nok!

Norsk Folkehjelp Kongsberg viser 1. mai kl. 14.30 filmen «Ambulance» som viser veldig tydelig hvordan det palestinske folket lider. Vi minner også at filmskaperen Mohamed Jabaly ble utvist  av Norge med begrunnelsen at han ikke er utdannet regissør. Etter filmvisningen er det mulighet med å snakke med ham over Skype.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.