Lav sysselsetting gir et kaldere samfunn

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDet som skaper et kaldere samfunn er at rekordmange mennesker står utenfor arbeidslivet, mange av disse er folk under 30 år.

Per Håvard Kleven og Høyre er usikre på hva som ligger i beskrivelsen av «et kaldere samfunn» og virker svært tilfredse over sysselsettingssituasjonen i Norge.

Men først: Dette er ikke et forsøk på svartmaling. Dette er for viktig til retoriske kamper, og jeg forutsetter at vi ser det samme alvoret. Kleven har rett når han sier at det å være uten jobb er det som bidrar sterkest til at samfunnet oppleves som kaldt. Det er naturlig å reagere positivt på lavere ledighetstall, men tallene forteller dessverre ikke at det går bedre. SSB skriver at nedgangen i arbeidsledigheten først og fremst skyldes at arbeidsstyrken har gått ned. Sysselsettingen er lavere enn på over 20 år. I 2013 hadde Norge den 3. beste sysselsettingsraten blant OECD-landene. Nå er vi på 9. plass.

Antallet langtidsledige (over 53 uker) har økt med 40 % siden 2013.

Dette kan ikke bare tilskrives konjunktursvingninger og oljekrise, men vår manglende evne til å motvirke utenforskap.

En tredjedel av befolkningen er ikke i arbeid. Det er det som er alvorlig. Det verste er at andelen utenfor arbeid går opp, og at dette i stor grad handler om ungdom. I 2016 var hele 73.000 ungdommer hverken i arbeid, utdanning eller opplæring. Det skaper utenforskap, noe Høyre tidligere har vært opptatt av, men som Høyre og FrP ikke har gitt særlig oppmerksomhet når tiltakene måtte opp på bordet og prioriteres i budsjettene.

Særlig i vanskelige tiden som vi hå har opplevd de siste årene, faller flere mennesker ut av arbeidslivet. Da må fellesskapet stille opp og bruke de nødvendige ressursene til dette. Vi må stille med kompetansehevingstiltak, omskolering og i det minste sørge for at de kan forsørge seg selv å ha et verdig liv.

At vi som samfunn ikke stiller opp for dem som har falt utenfor arbeidslivet er med å skape et kaldere samfunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags