Et spennende grep for neste år

Klare for kongsbergjazz: Supergruppa a-ha skal holde konsert på Kirketorget 6. juli 2018. Festivalen håper på 12.000 publikummere.

Klare for kongsbergjazz: Supergruppa a-ha skal holde konsert på Kirketorget 6. juli 2018. Festivalen håper på 12.000 publikummere.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kanskje vil 12.000 mennesker allerede nå legge planer om hvor de skal være fredag 6. juli neste år. Jazzfestivalen har booket Norges desidert største band gjennom tidende for å fylle Kirketorget. Det lukter utsolgt lang vei!

a-ha har skapt seg en helt spesiell posisjon gjennom over 30 år i den brutale pop-bransjen. Selv husker jeg, og sikkert en god del av dere lesere også, det første møtet med de tre i 1984. De opptrådte i NRKs underholdningsprogram «Lørdagssirkuset», hvor de eplekjekt svarte programleder Rita Westvik at de skulle erobre verden. På den tiden hadde ikke en eneste norsk artist eller band klart å gjøre seg særlig bemerket på de to viktigste hitlistene i verden, den amerikanske og den engelske. Men med en nymikset versjon av «Take on me» og en banebrytende tegneserie-video kom det historiske gjennombruddet. I oktober 1985 klatret singelen helt til topps på den amerikanske Billboard-lista. Seinere kom de internasjonale hitlåtene som perler på en snor.

Hit-produksjonen har riktig gått nedover for Morten, Magne og Paul i løpet av den 35 år lange karrieren, men som liveband har utviklingen vært overraskende positiv, vil jeg påstå. Selv skal jeg – nå 30 år etter – ikke forsøke å anmelde konserten fra Drammenshallen februar 1987. Det var en stor opplevelse for en 15-åring som undertegnede var den gang, men musikalsk var det nok ikke legendestatus på konserten. Senere har samspillet, trøkket og det mer rocka live-uttrykket gjort a-ha til en stor konsertopplevelse enten det er i et mørkt lokale eller på stadion. Det er nettopp denne utgaven vi forhåpentlig får et møte med også neste år. Da blir konserten en legendarisk opplevelse.

Dette er samtidig et svært spennende grep fra festivalen å lansere dette midt under årets festival. Hvis konserten allerede ett år før den går av stabelen nærmest blir utsolgt, vil det gi et solid økonomisk fundament for 2018-utgaven. Vi vil også tro at det skaper gode rammer for programkomiteen, som kanskje kan ta større risiko enn normalt når de booker andre artister for neste år. Det kan forhåpentlig gi et enda større kvalitetsmessig løft i det musikalske uttrykket. Enten man dyrker det sære eller det folkelige.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken