Gå til sidens hovedinnhold

Reformeri hurra!

Artikkelen er over 4 år gammel

Ja vel, kart er kart. Men hva skal disse robuste regionene drive med? Spør Svein Arne Fossbakken.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har Sanner vist fram det flotte norgeskartet med de nye regionene. Han var omtrent like stolt som treåringen som viser farfar den siste tegninga si.

-Næææ så fin, sa vi da. Og det var fint. Fargelagt og alt mulig.

Sanner har lenge sagt at fylkene er en etterlevning fra amtmennenes tid med kunstige grenser som måtte flyttes. Mulig det. Men så vidt jeg kan se av dette kartet er det ikke flyttet en eneste grense. Han har bare tatt bort noen av dem. Så da er vel de andre grensene likevel helt naturlige som de er.

Selv bor jeg i det som skal bli region Viken. Den skal bestå av Buskerud, Akershus og Østfold, med Oslo som en frittstående enklave midt inni. Artig navn forresten, Viken, særlig tatt i betraktning at det meste av det som er nedfelt i historien om Viken, foregikk i Vestfold.

Det er visst om å gjøre at regionene, i likhet med kommunene, skal være robuste slik at de kan stå opp for seg og sitt. Hvem de skal stå opp mot er nokså usikkert, bare de er robuste. Det som må være sikkert, er at rogalendinger og møringer må være stolte. De er ansett som robuste nok alene.

Nord-Norge derimot kan risikere å bli en eneste region fra Bindal til Vardø. Det er bare tre dagsreiser med bil, så det går nok greit.

Ja vel, kart er kart. Men hva skal disse robuste regionene drive med? De må vel få noen skikkelige fullmakter til å drive med viktige ting for region og folk. Da blir statsrådblikkene noe mer flakkende når de forklarer at: «Ja nei altså. Nå må vi først få kartet på plass. Så får vi se om vi finner på noe til dem.» Omtrent sånn er det blitt sagt.

Hva i all verden er dette for slags lekereform? Er dette alt man kan varte opp med etter tre år med høy reformiver?

Hva i all verden er dette for slags lekereform? Er dette alt man kan varte opp med etter tre år med høy reformiver? En reform må da ha en mening og være en smule gjennomtenkt utover fine farger og artige navn. Man må da i det minste kunne forlange å få vite hva den skal brukes til og hva slags glede nasjonen skal ha av det. Foreløpig virker det som det kun er Sanner og de som er glade.

I de senere år er det opprettet mange regioner her i landet. Det er sykehusregioner, politiregioner, høyskoleregioner og hva det nå er, i et eneste geografisk villnis. Som et eksempel er Buskerud tilhørende helseregion Sør-Øst med underavdeling Vestre Viken, bestående av Buskerud, Asker og Bærum, mens hos politiet er vi plassert sammen med Vestfold og Telemark. Lista er sikkert lenger. Hva om statsmyndighetene kunne umake seg med å ordne litt opp i dette? Da kunne man fått ens regioner for alt slik at den ene myndigheten slapp å løpe rundt omkring i flere regioner for å snakke med den andre.

Da kunne det vært litt mening i dette her. Men det er kanskje ikke meningen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.