Høyres ideologiske kjepphester

Av
DEL

LeserbrevEn nokså samlet venstreside har de siste årene satt søkelys på hvor galt det kan gå når man slipper til kommersielle krefter i velferdssektoren. En sektor som er attraktiv, fordi det innebærer liten risiko i å investere i velferd. Fellesskapets midler tikker jevnt inn i form av skatter og avgifter.

Dette søkelyset har ført til flere avsløringer og skandaler innenfor både eldreomsorg, søppelhåndtering, skoler, barnevern og barnehager rundt i landet. Store kommersielle konserner har tjent vanvittige summer ved strukturelle smartheter innenfor konsernene, og ved utnyttelse av ansatte. Begrepet velferdsprofitører er blitt brukt på denne virksomheten. Flere og flere steder rundt om i vårt land og andre land blir det nå vanligere å ta velferdstjenestene tilbake til kommuner og stat. Slik at disse tjenestene blir underlagt offentlig innsyn og folkevalgt styring.

Dette liker man ikke i Høyre. Det er Høyres ideologiske overbevisning at hvis man bare privatiserer og konkurranseutsetter, så vil allting gå så meget bedre. At det nå har vist seg at det ikke gikk så meget bedre likevel, er noe man ikke vil innse. Fordi man har så sterke ideologiske briller på. Derfor kontrer man med et nytt begrep, uttenkt av reklamefolk antakelig. Velferdsmiks skal det kalles nå, når velferdstjenester privatiseres.

I et leserinnlegg i LP den 6. august viser Kongsberg Høyre hvilke ideologiske kjepphester de rir. De viser også at de ikke har skjønt problemstillingen i det hele tatt. Det er ikke snakk om å være motstander av at barnehager skal spille hverandre gode – det kunne de utmerket godt gjort om alle var kommunale også, det. Det er ikke snakk om at private leverer bedre kvalitet enn kommunale, det har undersøkelser vist at de ikke gjør.

Dette handler om økonomi. Om vår felles kommunale økonomi. Om den skal forvaltes på rettferdigste måte til beste for alle, eller om noen skal kunne tjene store penger på den. Det er problemstillingen.

Høyre må snart komme opp med noe nytt, det blir for billig å bruke «ideologi» som skjellsord overfor politiske motstandere. Særlig når man er så ideologisk forblindet som Høyre er selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags