Gå til sidens hovedinnhold

Første mai - en dag viktigere enn noensinne.

Artikkelen er over 3 år gammel

Første mai nærmer seg fort nå. Noen mener kanskje at dette er en utdatert dag. Vi i Norsk Folkehjelp mener at den trengs mer enn før.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fordi 1. mai er en kampdag, ikke en dag for å feire hva vi har oppnådd. Ved å organisere oss har vi beveget oss fra å være et fattig land i verdens utkant er Norge i dag et moderne velferdssamfunn. I mange land som er rike på naturressurser har elitene stukket av med rikdommen, mens i Norge har vi fordelt våre ressurser så de kommer hele befolkningen til gode. Nøkkelen har vært sterk organisering og samhold gjennom fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen. Men Fagbevegelsen må stadig kjempe mot økende forskjeller i Norge, og lønnsoppgjørene er sentrale verktøy for omfordeling. De resultatene vi har oppnådd må forsvares her hjemme og støttes internasjonalt.

For på verdensbasis øker ulikheten enormt. Når de 85 rikeste personene i verden eier like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning, er noe alvorlig galt. Verden har en ulikhetskrise. Samtidig er retten til å organisere seg, ytre seg og på andre måter å arbeide for mer demokratiske samfunn truet. Dette er en farlig utvikling. En utvikling vi må stå solidarisk side om side for å bekjempe! Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Ved å arbeide gjennom likeverdige partnere støtter Norsk Folkehjelp sivilsamfunn under press, folkelige organisasjoner som arbeider for kvinner og unge menneskers organisering, for forsamlingsfrihet og landrettigheter. Norsk Folkehjelp tror på folks kraft til å forandre verden. Dette gjør vi i mange land. I Honduras støtter vi menneskerettighetsforsvarere. I Palestina bidrar Norsk Folkehjelp med et prosjekt som jobber for å øke ungdoms, spesielt jenters innflytelse gjennom debattrening og organisering. I Sørafrika støtter vi arbeidere som streiker mot dårlige vilkår på sine arbeidsplasser på vingårdene. I Syria og i flyktningsleirene jobber vi ikke bare med nødhjelp, men også for demokratisering og likestilling. Norsk Folkehjelp Kongsberg har jobbet nå årevis for å støtte mennesker i Syria og syriske flyktninger. Etter 1. Mai-feiring på Krona inviterer vi alle til en dokumentarfilm om situasjonen i Syria og dens årsaker. Det er gratis inngang, men vi samler for 1.mai-aksjonen.

Vi kan ikke løse all verdens problemer. Vi skal ikke fortelle folk hvordan de skal leve sine liv. Det vi derimot skal gjøre er å sikre at de som kjemper hver dag for å forbedre sine samfunn, ikke skal stå alene. De skal vite at vi står solidarisk sammen med dem og støtter dem i deres kamp! For folk forandrer verden, men ikke alene.

Støtt Norsk Folkehjelps 1. mai aksjon – og la oss stå sammen mot ulikhet.

LES OGSÅ: Skal lære fire marsjer utenat

LES OGSÅ: Ordkløveri om visjonen for Kongsberg

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug til Drammen 1. mai

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.