Ikke først med eldrebydel

Av
DEL

LeserbrevKommunens eiendomssjef Geir Øystein Andersen vil ha to ruvende blokker med eldreboliger på Edvardsløkka på Raumyr. Både han og omsorgssjefen ønsker et samspill mellom kommunen og det private næringslivet for å få til det de mener er en framtidsrettet eldreomsorg, skriver Lp 21.6.18. 

Andersen er altså talsmann for et offentlig-privat samarbeid og påstår at bare da kan vi få til en «framtidsrettet eldreomsorg». Det er ikke riktig. Andersen vil trekke kommunen inn i et OPS med det private næringsliv. Private investorer, som selvsagt skal ha sin solide fortjeneste, vil gjøre boligene dyrere enn om de var kommunalt eller statlig lånefinansiert. Husleien blir tilsvarende høy, og ca 12.500 kroner i måneden blir ikke for minstepensjonister. Prisen er diskriminerende. Han bør holde de private investorer unna. 

OPS er samme modell som Andersen var en pådriver for med KKP-bygget. Det koster kommunen, helt unødvendig, store millionbeløp hvert år. Det kunne ha vært unngått. Fremtidsrettet elderomsorg kan utmerket vel ivaretas av kommunen selv. Leilighetene blir selvstendige enheter, og beboerne skal betale husleie selv, forteller eiendomsdirektøren. Så nå planlegger han det som kommer til å bli en ny, liten bydel rett ved den gamle høyskolen på Raumyr. Her har vi et «veldig spennende sted som jeg tror mange vil synes er et attraktivt sted å bo», reklamerer Andersen. 

Nå er det plutselig bli attraktivt og «veldig spennende» for ham å bo rett ved den tidligere høyskolen, noe han aldri påpekte da Ørmen Johnsen (H) ville flytte HiBu fordi stedet ikke var "spennende" nok for studentene. Nå synes Andersen det er veldig spennende «å utvikle en helt ny bydel», som om «spennende» er begrunnelse nok. Hvordan to ruvende blokker, som overhodet ikke passer inn i miljøet og vil skjemme omgivelsene, kan bli «en helt ny bydel», fortoner seg fullstendig uforståelig. 

Men Geir Øystein Andersen er hundre år for sent ute. Han er ikke "først i Norge med egen bydel for eldre". Eugene Hansens Småhjem for eldre i Oslo, et pent og harmonisk anlegg preget av de engelske hagebyideene, ble oppført på egen hånd av arkitekt Harald Frithjof Petersen i tiden 1918–28. Dette er en "bydel" på størrelse med Edvardsløkka, eller større, øverst i Stensgaten, ved innkjøringen til Ullevål sykehus. Presten Eugene Hansen ville ha sosial boligbygging, med gode småhjem og omsorg for de mer ubemidlete, mens Andersen vil ha omsorgsboliger for de velstående. 

Eugene Hansens eldrebydel består av idylliske småhjem med små, lave murhus omgitt av blomsterbed, hvilebenker og grønne plener. Det er et sted med ro og trivsel, i lyse, penere og mer avslappende omgivelser enn de ruvende blokkene Andersen og hans private investorer ønsker seg. Småhus, som i Eugene Hansens trivelige bydel for eldre vil være billigere enn OPS-blokkleilighetene til Andersen. Jeg vil anbefale byens politikere å foreta en studiereise til Eugene Hansens Småhjem for å hente inntrykk og inspirasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags