Hvordan skal vi skattlegge formuene?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Per Håvard Kleven skrev et leserbrev i Lp 14. august i år om fjerning av formuesskatten. Her trekker han frem en del punkter som jeg, som gründer, kjenner meg godt igjen i.

Det er vanskelig å finne «risikovillig» kapital i Norge. Går man til Innovasjon Norge med en god idé forventes det at man stiller 50% av kapitalen selv. Det er begrenset hvor ofte man er villig til å pantsette familiens private hjem for å skaffe kapital til å skape arbeidsplasser for andre.

Årsaken til manglende kapital er uten tvil måten vi i Norge har valgt å skattlegge formuene på. Når pengene investeres i eiendom er investeringen tilnærmet risikofri, men den er å betrakte som «passiv kapital» som ikke bidrar til fellesskapet. Investeringer i bedrifter og gründer-ideer er å betrakte som «aktiv kapital» eller «arbeidende kapital» som Per Håvard Kleven beskriver den. Her er risikoen høy og man kan raskt tape alt.

Jeg ønsker å utfordre Per Håvard Kleven og de andre politikerne med en tanke rundt dette. Når man er blitt godt voksen som meg, det vil si har rundet 50 år, er det mange som har nedbetalte hus og kanskje også arver sine foreldre. Istedenfor å investere disse pengene i eiendom som «passiv kapital» bør det legges til rette for at vi kan investere pengene i etablering av lokale bedrifter. Det vil gi lokale arbeidsplasser og skatteinntekter til fellesskapet. For at dette skal være gjennomførbart må det gjøres endringer i skattereglene og det er der utfordringen din som politiker ligger Per Håvard Kleven.

Politikerne bør legge til rette for at det kan etableres fond administrert av lokale banker og dyktige industrifolk, som for eksempel Per Håvard Kleven. Fondene skal ha som formål å stille risikokapital til lokale bedrifter og gründere med prosjekter og ideer som gir lokale arbeidsplasser. Fondet settes opp med statlige og kommunale midler i bunn sammen med innskudd fra småsparere. For å gjøre dette interessant for småsparere må det åpnes for fritak for formueskatt på investert kapital samt fritak for skatt på avkastning fra dette fondet. Klarer fondet å skape nye lokale arbeidsplasser vil dette likevel gi gode skatteinntekter som vi alle vil drar nytte av i mange år fremover.

Ta med dette i valgkampen, Per Håvar Kleven. Da har du min stemme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags