Sildetomta og 13 etasjer

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ingenting forbauser oss fra Kongsberg kommunestyre etter dette. Veslemøy Fjerdingstad får min stemme, skriver Johan Jarnæs i dette innlegget.

DEL

LeserbrevGrønt lys for tårn på Sildetomta, skriver Lp (9.9.16). Å følge debatten i bystyret, 7.9. (kommunens nettvideoarkiv) var en forstemmende opplevelse.

Her omfavnet man hverandre, med tre unntak, i gledesrusen over å få en 13 etasjers glasskoloss på Sildetomta.

LES OGSÅ: Grønt lys for tårnbygg

Bygget vil kaste en slagskygge på 500 meter og lysforurense byen døgnet rundt, sommer som vinter. Det er et bygg ingen trenger i Kongsberg, bare Stor Oslo Eiendom, som har som oppgave å sikre sine investorer størst mulig fortjeneste.

Slikt er uinteressant for byens innbyggere.

Kolossen vil fullstendig ødelegge byprofilen, fordi det vil fange blikket fra enhver kant man ser byen. Den kan sammenliknes med Buskerud sentralsykehus og glasskolossen på Majorstua i Oslo. Slike «signalbygg» vil ugjenopprettelig ødelegge Sildetomta og byen.

Her lot kommunestyrets medlemmer seg drille trill rundt av Stor-Oslo Eiendom. Bygget er ingen «gave» til byen, men en gave til en hotellkonge som bare ønsker seg en gigantisk reklameplakat for seg selv. Kirken, byens ikon, vil bli erstattet med hotellkongens personlige ikon.

For her er motivet å tjene penger, intet annet.

Våre folkevalgte, som skal holde investorer og utbyggere i tømme, sviktet fullstendig, med unntak av Veslemøy Fjerdingstad (Rødt), Ellen Korvald (V) og Gernot Ernst (SV). Men Korvald ble feid til side av partifelle Øystein Senum, som ønsket seg 13 etasjer, uten saklig begrunnelse.

Det blir ikke mer utvikling av 13 etasjer, enn av seks etasjer. Kolossen utvikler ikke annet enn Stor-Oslo Eiendoms fortjeneste. De kjenner salgs- og reklameknepene: Med intens lobbyvirksomhet, med profesjonell, glanset presentasjon av forlokkende, kosmetiske prospekter og visjoner, beregnet på å imponere lokalpolitikerne i senk, sikret de sin store fortjeneste.

Politikerne suget til seg Stor-Oslo Eiendoms svada og gjentok flosklene i kommunestyret, som mer minnet om et marionetteteater enn en kommunestyresal. Rasjonell argumentasjon og saklighet var blitt fullstendig vasket bort i svadabadet. Å kalle dette debatt, er misbruk av ordet.

I kommunestyresalen svirret stort sett utenomsnakk, oppblåst tomprat, lutter usakligheter og uansvarlig synsing.

Opprinnelig var politikerne imot 13 etasjer, bare Ap var for. Stor-Oslo Eiendom måtte derfor drive intenst reklamemakeri for å skape «wow»-effekten som skulle få politikere i begeistringsmodus, så de glemte realitetene og overlot styret av byen til investorene. Slik lyktes de med å få våre folkevalgte til å feie til side kommunens kulturvern, alle høringsinstanser, byhistorielaget, beboere, og rådmannens innstilling, som alle er imot 13 etasjer. For politikerne gikk Stor-Oslo Eiendoms fortjeneste foran.

«Stor-Oslo Eiendom var flinke til å selge seg inn», sa Veslemøy Fjerdingstad (Rødt), som selv ikke var til salgs. I kommunestyresalen svirret stort sett utenomsnakk, oppblåst tomprat, lutter usakligheter og uansvarlig synsing. Det tjente ikke våre folkevalgte til ære.

Stor-Oslo Eiendoms presentasjon var «forbilledlig» presentert og kommunisert, ble det sagt. Mer skulle ikke til for å få 13 etasjer. Kongsberg ville få en «wow-effekt», fikk vi høre. Vi måtte ha 13 etasjer, for det var viktig at folk sa «wow» når de kom til Kongsberg. Vi ville kunne få internasjonale konferanser, byen ville endelig bli «attraktiv», den ville «komme på kartet», den ville få et «konkurransefortrinn» og endelig bli «urban, for ungdommens skyld.» Ingen by har noensinne fått dette på grunn av 13 etasjer.

Veslemøy Fjerdingstad får min stemme.

- Dette er en gledelig sak, sa Just Salvesen (KrF), og politikerne spøkte og gledet seg til å ta drinker sammen i toppetasjen, ja, en foreslo sogar å legge kommunestyremøtene til Sky Bar. Ingenting forbauser oss fra Kongsberg kommunestyre etter dette. Veslemøy Fjerdingstad får min stemme.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags