Bor du alene? Det er du ikke alene om

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Enslig/Ensom

Begrepene enslig og ensom har tre felles bokstaver, er det derfor de så ofte blir blandet sammen? Enslig betegner en person som lever alene, uavhengig av om personen har kjæreste eller ikke. Ensomhet er en subjektiv opplevelse, uavhengig av sivilstatus.

Når det blir snakk om tiltak som kan gavne enslige unnskylder myndighetene seg oftest med at gruppen aleneboende er så uensartet at ingen ensartede tiltak kan treffe denne. Blås i barten, alle grupper i samfunnet er uensartet (Rike og fattige familier for å nevne eksempelvis). Aleneboende har det til felles at de bor alene, og det blir økonomisk svært vanskelig å kjøpe egen bolig. Gruppen aleneboende teller nær 900.000 personer, unntatt studenter og skoleelever.

Til høsten ventes det en stortingsmelding om boligsosial politikk. Her må ensliges situasjon absolutt inkluderes.

Det mest prækere i dag er boligsituasjonen for enslige. Som enslig er det langt vanskeligere å få boliglån, og mange må leie bolig. Initiativtakerne bak kampanjen «Reduser husleia», og instagramkontoen «min drittleilighet» forteller om rom på 4,5 m² som leies ut til hele 6.200 kr. En uhørt praksis! Med svært høye utleiepriser byr det på store problemer å legge penger til side til egenkapital. I Norge eier 80 % av husholdningene egen bolig, noe som gir en av de største private verdiøkningene for husholdningen (rentefradrag på lån osv.). Denne verdiøkningen blir altså 20 % av husholdningene stående utenfor, svært mange av dem er enslige.

På 1990-tallet fikk Ensliges landsforbund gjennom at minsteareal for permanent bolig skulle være på minimum 55 m². (Husbanken) I dag tillater politikerne bitte små leiligheter ned til 14 m² som permanent bolig, en skremmende utvikling. Sannelig er det på tide med en stortingsmelding!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags