«Jeg ser at du har 3,4 i snitt. Kanskje du skal søke yrkesfag?»

Simen Murud

Simen Murud Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg vil påstå at rådgiveren på ungdomsskolen er en av de viktigste personene en ungdom vil møte. Denne personen skal hjelpe en 15/16-åring med å ta det som blir et av de vanskeligste valgene de hittil har tatt i deres liv. Skal de velge bygg og anlegg? Studiespesialiserende? Elektrofag? Eller noe helt annet? Det er en hel jungel av valgmuligheter der ute, og dermed er rådgiverens rolle utrolig viktig!

Likevel finnes det skrekkhistorier blant ungdom som har hatt rådgivere som har sagt «Du har jo over 5 i snitt! Da må du jo velge studiespesialiserende, ikke elektro!» og «Jeg ser at du har 3,4 i snitt. Kanskje du skal søke yrkesfag?». Om en jente med 5,5 i karaktersnitt egentlig har lyst til å begynne på bygg og anlegg men får høre fra skolens rådgiver, en fagperson, at «Nei, du har 5,5 i snitt, da må du gå studiespesialiserende.», så er det både demotiverende for den jenta, og det snakker ned yrkesfagene. Jeg tror på ingen måte at dette gjelder alle rådgivere i skolen eller at det er rådgivere som mener at studiespesialiserende er mere verdt enn yrkesfag, men likevel er utsagn som dette helt uakseptabelt, og kan kanskje skyldes en litt utdatert tankegang.

Et mesterbrev er like viktig som en mastergrad! Da skal det ikke være sånn at elever med karaktersnitt som er høyere enn et visst punkt blir fortalt at de «MÅ» gå på studiespesialiserende. Rådgivernes oppgave, som en fagperson, er å hjelpe alle 15/16-åringer gjennom det som er en jungel av valgmuligheter, ikke sette dem i bås basert på deres karakterer.

Mulighetene for videregående utdanning og valgmulighetene er i stadig i endring. Derfor går Kongsberg Høyre til valg på å etter- og videreutdanne rådgivere i ungdomskolen, slik at de blir rustet til å veilede ungdommen gjennom denne stadig endrende og fornyende jungelen av valgmuligheter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags