I går kjøpte vi fire sildekaker hos Coop. I stedet for å legge de fire fiskekakene i en foliert papirpose, ble varene lagt i et solid polyetylene plastbeger med lokk. Slik får de aller fleste matvarene fra Coop, Rema, Menyog Kiwi unødvendig plastemballasje. I kassa får vi plastposer for å bære varene ut i bilen.

All denne plastemballasjen er helt unødvendig og, som TV innslagene de siste dagene har dokumentert, har plastavfall dramatiske konsekvenser ute i naturen. Emballasje og teknisk plast skal resirkuleres og ikke kastes eller brennes. Plast er en ikke fornybar ressurs som fremtidens generasjoner også trenger. Måten plast brukes på i dag i dagligvarekjedene er miljøkriminell.


dddd 

Matvarekjedene bør gå foran og introdusere emballasje som minimalisere bruk av plast. Egg emballeres i dag i resirkulert papir. Eggekartong teknologien bør kunne anvendes på mange produkter. Papirposer med tynn aluminium inner-folie kan brukes for mange matvarer. Kan vi få kjøpe mat i løs vekt og ta med egen, gjenbrukbar emballasje? Kanskje vi til og med kan få kjøpe krokete gulrøtter som ikke passer inn i butikkjedens plastbeger? Nylig har vi sett TV-programmer som viser at vi kaster en stor prosent av løk, gulrøtter og andre grønnsaker fordi varene ikke passer inn i standard emballasjen. Handleposer i kraftig papir kan erstatte plastposer hvis vi  har glemt eget handlenett. Rest avfall dunken krever plastposer sies det. Mon det. Kanskje vi her også kan bruke papirposer hvis vi er litt renslige.

Matvarekjedene jager lav pris og volum. Det er ikke sikkert det er dette fremtidens miljøbevisste kunder trenger. Vi kunder er interessert i klodens miljø. Enklere emballasje kan til og med gjøre varene billigere?

Her må noen ta tak. Vi kunder kan gjøre mye ved å stille krav til matvarekjedene. Kjedene kan vise vei ved å utvikle miljøvennlig emballasje. Sammen kan vi finne løsninger som sparer miljøet og tar vare på den verdifulle plasten for fremtidens generasjoner. Ikke vent på politikerne. De har ikke mot til å ta tak, ikke engang i plastposene.