Covid-19/korona eller bare vanlig forkjølelse?

INNSENDEREN: Kommuneoverlege Ane Wigenstad Kvamme.

INNSENDEREN: Kommuneoverlege Ane Wigenstad Kvamme. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I tillegg til at vi er inne i en koronapandemi, vil flere i disse dager oppleve luftveissymptomer fra vanlig forkjølelsesvirus.

Utfordringene når så mange er forkjøla, er at vi alle selv må vurdere når vi skal holde oss hjemme, når det er greit å gå på jobb, når det er ok å sende unger på skolen og i barnehagen og når de må holdes hjemme. I tillegg må vi selv ta stilling til om vi skal få testet oss selv og ungene.

På Folkehelseinstituttet sine nettsider kan vi lese at «Det anbefales at alle som har nyoppståtte luftveissymptomer som ikke har en kjent årsak, testes og holder seg hjemme til prøvesvar foreligger og de ikke lenger har disse symptomene. Allmenntilstanden er viktigst, og lette restsymptomer, som rennende nese, etter gjennomgått luftveisinfeksjon behøver ikke tillegges vekt.»

I tillegg har de egne råd når det gjelder barn:

«Dersom barn får nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon, bør barnet holdes hjemme, særlig dersom barnet har flere symptomer samtidig eller ikke er helt i form (det som kalles nedsatt allmenntilstand). Det gjøres unntak for barn i barneskole- og barnehagealder som kun har rennende nese og ellers er i god allmenntilstand. De behøver ikke å holde seg hjemme.

Ved feber og hoste bør barnet testes for covid-19.

Ved kun lette luftveissymptomer uten feber, kan man se an tilstanden hjemme i et par dager. Ved ingen bedring, anbefales testing av barnet. Ved rask bedring, kan barnet gå tilbake uten test.

Det diskuteres nasjonalt og lokalt for å få til en lik tolkning og lik praksis rundt dette.

Men til syvende og sist må vi alle selv vurdere egen helse og smitterisiko. Noen absolutt sjekkliste er vanskelig å komme fram til.

Les mer på FHI sine nettsider i artikkelen som handler om hva du skal gjøre dersom du mistenker at du er syk med koronavirus: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/hvis_du_mistenker_at_du_er_syk_med_covid-19/

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags