Dugnaden fortsetter- vi må fremdeles ta en for laget

INNSENDERNE: Ordfører Kari Anne Sand (t.h.) og rådmann Wenche Grinderud ønsker innbyggerne er varm, hyggelig og smittefri sommer.

INNSENDERNE: Ordfører Kari Anne Sand (t.h.) og rådmann Wenche Grinderud ønsker innbyggerne er varm, hyggelig og smittefri sommer. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI går kom det en ny risikovurdering fra Folkhelseinstituttet, og samtidig kom det en ny beredskapsplan for smittevernstiltak ved økt spredning under Covid -19-pandemien. I begge disse dokumentene understrekes kommunens rolle i å ivareta smittevernsregler og til enhver tid risiko vurdere konsekvenser av ulike tiltak og hensynta helheten til beste for befolkningen.

Det er kommunen som må ta de beslutninger den mener ivaretar innbyggerne og helheten best. Det kan til tider oppfattes som strengt, men det er vårt ansvar og et ansvar vi ikke vil løpe fra uansett. Av og til må kommunen være den kjipe, men omsorgsfulle tanta som vi alles beste.
Folkehelseinstituttet fremholder at store folkemengder er den mest kritiske faktoren i forhold til smittespredning. Hvis vi bruker litt matematikk: 50 mennesker samlet gir 0,5 prosent sjanse for å møte en smittet. 1000 mennesker samlet gir nesten 10 prosent sjanse for å komme i kontakt med en smittet person.

I Kongsberg er det påvist 21 smittetilfeller. Siste tilfellet ble påvist 7.april. Det har ikke vært dødsfall eller kritiske sykdomstilfeller i kommunen grunnet Covid-19. Kommunen har så langt lykkes i å holde ute smitte fra institusjoner og heldøgns boliger. Dette skyldes en fantastisk dugnadsinnsats fra innbyggerne, og ikke minst godt smittevernsarbeid fra de ansatte i Helse- og omsorg og ved sykehuset.
Nå er samfunnet gradvis åpnet opp igjen, solen skinner og det er lett å senke skuldrene. Det kan vi ikke. Nå er det viktigere enn noensinne at vi holder avstand, vasker hender og er hjemme hvis vi er syke. Det er nå utvidet testkapasitet slik at har vi symptomer, så skal vi testes.

Vi vil også minne om at vi går inn i en veldig sårbar tid. Nå skal ferie avvikles, og bemanningen i Helse- og omsorg er mer sårbar enn ellers. Vi har flinke vikarer, men ferietid øker sårbarheten. Skulle vi få smitteutbrudd i løpet av juli måned vil kommunen og helseforetakene være dårligere rustet enn ellers til å håndtere det. Vi vil håndtere det, men det vil kunne kreve at mange av våre dyktige ansatte må tilbakekalles fra en sårt tiltrengt ferie. Muligheten til rask og god smittesporing er også redusert i ferietid. Det er derfor kritisk viktig at det er stabil, lav smitte gjennom sommeren.
Vi må fremdeles ta en for laget og for bestemor spesielt. Våre eldre har måttet ofre mye i denne tiden, og da er det alles ansvar å være litt mer forsiktig enn vi vanligvis ville ha vært. Vurdere nøye før folkemengder oppsøkes, og hold god avstand når vi er ute og spiser middag eller hygger oss på en uteservering.

Hold hodet kaldt, hjertet varmt og vask hendene- gjelder i aller høyeste grad også fremover. Og så er det mye hyggelig vi kan gjøre innenfor gjeldende regler.
Med ønske om en varm, hyggelig og smittefri sommer!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags