E-verksaken i Flesberg: Veivalg eller parodi?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.E-VERKSAKEN I FLESBERG. ET VIKTIG VEIVALG ELLER EN PARODI?
Jeg har fulgt godt med på denne saken i det siste. Generalforsamling valgte i juni 2019 et godt kompetent styre. Styret fikk i oppdrag å utrede et samarbeid med Rollag. Dette er komplekse saker, så de har hyret inn noen av landets beste konsulenter som bistand. Mitt inntrykk er at styret har blitt motarbeidet hele tiden. Ikke bare av daglig leder, som vi vet har arbeidet med salg til Glitre i lang tid, men også av kommunen. Ikke bare har de blitt motarbeidet, - kan de også ha blitt truet?

Nå har dette kommet opp til overflaten ved at vi alle har vært vitne til at forhandlingsutvalget har blitt nektet å uttale seg og å svare på spørsmål i kommunestyret. Det ble også arrangert et eiermøte på Lampeland i kommunal regi der fusjonen med Rollag skulle diskuteres. E-verkets demokratisk valgte personer ble ikke invitert hit heller. De måtte invitere seg selv. Hva slags diskusjon ønsket kommunen og dens allierte?

Det er godt kjent at en fremtredende politiker i kommunen har kjøpt en betydelig post aksjer i e-verket. Aksjene ble kjøpt av politikerens kone. Var hensikten snarlig gevinst ved salg eller trygging av lokale arbeidsplasser og lokalt næringsliv? Det ville uansett blitt en betydelig gevinst ved et snarlig salg til en ekstern aktør. Habilitet ble som kjent ikke vurdert i kommunestyremøtet.

Dersom kommunen ønsker raske penger ved et salg, så si det, da! Ikke bare tåkelegg tall og snakk ned dyktige personer som har brukt mye tid i krevende forhandlinger. Jeg trodde ærlig talt at vi hadde en SP-ordfører i kommunen her!

Kommunen ønsker seg flere innbyggere og ser på seg som en viktig samfunnsutvikler. Slik kommunen driver på nå, går utviklingen i feil retning ved å sette verdier og arbeidsplasser på spill. Ikke bare nåværende verdier, men også fremtidige. Dette er godt synliggjort i styrets utredning for de som vil lytte til styret. Kommunen og deres allierte har sikkert også sine regnestykker, men regnestykker har en tendens til å bli feil dersom svaret kommer først.

La oss derfor ta fokuset litt bort fra tall og kompliserte beregninger og konsentrere oss om hva denne saken egentlig dreier seg om:

Det minst dramatiske vi etter mitt syn kan gjøre for å øke lønnsomheten samtidig som vi selv fortsatt «sitter med hånda på rattet», er å fusjonere med RE. På den måten vil FE

  • ha full styring over daglig drift i det fusjonerte selskapet
  • ha mulighet til å øke lønnsomhet og verdi for å oppnå høyere avkastning på investert kapital. Det vil også være positivt for et eventuelt fremtidig salg.
  • ha lokal styring og kontroll over lokale arbeidsplasser
  • ha de ansatte med på laget, noe som er en hovedfaktor i forhold til å lykkes i en ny sammenslutning
  • kunne fortsette samarbeidet med lokale underleverandører (graving, skogrydding etc.)
  • kunne utføre vedlikehold av strømnettet ved hjelp av lokale, godt kjente og dyktige medarbeidere som kjenner strømnettet i detalj og som raskt kan komme på plass for å rette eventuelle feil i nettet. Vi slipper å konkurrere med mer tettbebygcde strøk dersom det skulle oppstå feil flere steder samtidig.
  • ha mulighet til å fortsette den planlagte satsningen på fiberutbygging


Nils Molia

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags