Gå til sidens hovedinnhold

Integreringen må starte fra dag én

Artikkelen er over 4 år gammel

For å lykkes med integrering, er det helt sentralt at flyktninger- og asylsøkere får kommet tidlig i gang med livet sitt i Norge, skriver leder Gernot Ernst i Norsk Folkehjelp Koingsberg

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da ankomstene av asylsøkere økte i 2015 utløste det store debatter om velferdsstatens bærekraft og hvordan vi raskere kan inkludere flyktninger i arbeidslivet. Forskere og politikere har pekt på at veien til integrering går gjennom å satse på kvalifisering og økt kompetanse. Dette er vi i Norsk Folkehjelp Kongsberg enige i. Men hva hjelper det med all verdens kvalifisering hvis arbeidsgivere er mer skeptiske til å ansette Ali enn Ola?

Den 21. mars er det FNs dag mot rasisme og diskriminering – en dag for å minne oss om at ikke alle blir behandlet likeverdig, og at det er opp til både deg og meg å ta kampen mot fordommer, hver eneste dag. Dette gjelder både om du er arbeidsgiver, kollega eller nabo med en som har kommet som flyktning til Norge.

Den 1. februar i år leverte Brochmann-II-utvalget på oppdrag fra regjeringen sine forslag til hvordan innvandrere og flyktninger raskere kan komme seg i jobb og bli integrerte i det norske samfunnet. Undersøkelsene som utvalget har gjennomgått, viser entydig at diskriminering skjer i Norge, både på boligmarkedet og på arbeidsmarkedet.

Har du et utenlandskklingende navn er sjansen for positiv respons når man søker jobb eller vil leie bolig redusert.

Har du et utenlandskklingende navn er sjansen for positiv respons når man søker jobb eller vil leie bolig redusert. Også på arbeidsplassen er det mange som opplever diskriminering, opptil 24 prosent ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Innvandrere har også i snitt lavere lønn og er i større grad overkvalifisert for sine arbeidsoppgaver enn det etniske nordmenn er.

For å lykkes med integrering, er det helt sentralt at flyktninger- og asylsøkere får kommet tidlig i gang med livet sitt i Norge. Flyktninger ønsker å bidra, lære norsk, gå i barnehage og på skole, jobbe og betale skatt. Men blir de sittende i årevis i mottak og vente, faller motivasjonen og traumene fra krig og flukt tar stadig mer plass. Passivitet og isolasjon gjør også at man ikke får bygget nettverk med personer som kan hjelpe deg inn i arbeidslivet. Enda verre er det når flyktninger etter flere års opphold i en by blir flyttet rundt i Norge og mister dermed alle sosiale kontakter de har bygget opp. Dette skjedde nylig i Kongsberg hvor allerede godt integrerte flyktninger ble flyttet til nye, for de ukjente steder.

Forskning på feltet viser at arbeidsgivere ofte velger det trygge framfor det ukjente, i tillegg til at mange ledere innrømmer å ha fordommer. Vi tror at den beste måten å jobbe mot fordommer er å bli kjent med det ukjente. Derfor jobber Norsk Folkehjelps lokallag med inkluderingsaktiviteter over hele landet. I Kongsberg har Norsk Folkehjelp bidratt med språkkurs til flyktninger og arrangement om situasjonen i deres hjemland.

Vi vet at alle mennesker kan være ressurser om de bare får sjansen. Det er på tide at vi legger fordommene til side, og tør å satse på både Ali og Ola.

Kommentarer til denne saken