Sjikanering og hatytringer mot medlemmer av Facebookgruppe og ytringsfriheten

Må vi protestere på nytt?

Må vi protestere på nytt? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet har fra flere personer blitt fremmet hatytringer og sjikanering mot medlemmer på facebookgruppa «Nei til 1000 flyktninger på Raumyr». 

Toril Mesna, Julian Skar, Dirk Balliere, David Khadrpour, Petter Kongsgården, Lp m.fl. føyer seg inn i rekken av kritikerne. Saklig meningsutveksling tåler vi, men alt som er sagt har ikke vært like pent mot de som ikke ønsker et permanent asylmottak på Raumyr og facebookgruppa "Nei til 1000 flyktninger på Raumyr". 

Enkelte har gått så langt at de har hevdet det foregår mye grums på denne facebookgruppa. Ca. 1230 medlemmer, der de aller fleste er fra Kongsberg, kan nok avkrefte dette såkalte «grumset». 

Vi får tilbakemeldinger der enkelte medlemmer av gruppen har blitt «kalt inn på teppet» fordi deres meninger ikke ble likt av deres overordnede. Vi får også mange tilbakemeldinger fra personer (ofte i det offentlige) som støtter oss hundre prosent mot et permanent asylmottak. Mange av disse er dessverre redde for jobb og sosialt nettverk om de er ærlige om sine meninger. Dette er mangel på respekt for andres meninger.

Sterke, men få liberale personer («politisk korrekte») knebler debatter ved å trekke rasistkortet så snart man snakker mot et permanent asylmottak på Raumyr og utfordringene ved innvandringen. Det har ettervirkningene av bladet «Lokal Nytt fra Kongsberg» vist med all tydelighet. 

Nå synes vi det er nok av mistenkeliggjøring mot oss og den lukkede Facebookgruppa. Vi forsøkte en kort tid å ha gruppa åpen, men etter at personer inne på gruppa ble både sjikanert og mottok hatytringer, ble vi nødt til å lukke gruppa igjen. 

Enkelte hevder at ytringsfriheten er på plass og at denne er viktig for demokratiet. Vi er ikke så sikre på at dette er riktig. Laagendalspostens (Lp) Arild R. Hansen hadde 23.09 en fin artikkel om nettopp ytringsfriheten og hvor «kvalmt og umenneskelig» det kan være å høre andres meninger. 

Samme dag (23.09) publiserer Lp Louis Eriksens finger(hets) til SIAN på Nytorget. Ja, måten SIAN fremfører sitt budskap på er «kvalmt», det kan vi og mange andre være enig i. Men dette er jo nettopp den form for ytringsfrihet Hansen mente kunne være tung å svelge, den som ivaretar demokratiet og som skiller oss fra totalitære regimer. «Å vise finger» er vel ikke forenelig med «folkeskikk og normal høflighet» (ref. Lp's Hansen). Tvert om fører vel bare dette til mer polarisering, kvelning av debatter, mer hat, radikalisering i enkelte miljøer og mindre dialog og problemløsning. 

Har de som trykte «liker» inne på Lp sin facebookside forstått at dette også er et angrep på ytringsfriheten? 

Dagen etter (24.09) kommer Lp med et portrettintervju av Eriksen der han sammenligner dagens immigrasjon til Europa med vår egen emigrasjon til USA, og ytringer som «vi kan ikke si nei til å ta i mot økonomiske flyktninger». Vel, sammenligningen er dårlig da de som emigrerte til USA stort sett var satt til å klare seg selv. Eriksen har imidlertid plassert seg selv godt blant de som ønsker åpne grenser. 

Samme dag legges artikkelen ut på Lp’s facebooksider, der den oppnår over 400 likerklikk. Blant de som trykker «liker» finner vi også Lp selv. Lp plasserer seg elegant blant de liberale og legitimerer også hatytringer i form av å vise fingeren, noe som strider mot Hansens (Lp) innlegg om den såkalt «sure» ytringsfriheten. 

Så kommer nye leserinnlegg der Balliere går til angrep på Kjell Gunnar Hoff (Kongsberglista) fordi han er medlem av «Nei til 1000 flyktninger på Raumyr». Begrunnelsen går i all hovedsak ut på at han er medlem av en lukket gruppe. 

«Refugee Welcome to Norway» er også en lukket gruppe, men ingen går til angrep på de politikerne fra Kongsberg som er medlem der. 

Gjentar gjerne; Gruppa var åpen inntil Facebook automatisk lukket gruppa av personvernhensyn. Så fikk vi åpnet Facebookgruppa igjen i august. Den var da åpen i ca. 2 uker, inntil vi selv måtte lukke gruppa som følge av sjikanerende og hatefulle ytringer mot medlemmer på gruppa. 

Dette er sikkert ikke et godt nok svar for Balliere og enkelte andre. Skal ikke politikere få ha sine egne personlige meninger og delta i lokale lukkede Facebook-grupper uten å bli uglesett? 

Til opplysning så er det kun to av de lokale partiene som har gått ut og sagt de er i mot et permanent asylmottak på Raumyr. Hoff tilhører et av disse partiene. Mesna (SV), Skar, Balliere, Khadrpour (tidligere Krf), Kongsgården og Lp tilhører sannsynligvis ikke noen av disse partiene, men disse har jo allerede fremmet sitt ståsted med sine leserinnlegg, kommentarer, artikler og ikke minst likerklikk fra Lp. 

Tilbake sitter en eldre person som fikk mye omtale for sin finger og en ytringsfrihet som kanskje er mer truet enn den var ment å være …
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags