Verdibaserte flyktninger?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det å flykte til Norge har for mange blitt aller siste utvei, selv om vi er et av verdens mest ressurssterke land med mye plass. I tillegg har vårt land et moralsk ansvar ovenfor de landene som vi til tider er medskyldige i at er utholdelige å bo i. Tyskland advarer flyktninger fra Afghanistan å dra hit fordi her vil de bli sendt tilbake til landet de desperat flykter fra. Det er for øvrig et menneskerettighetsbrudd men det virker ikke som regjeringen har særlig tiltro til FN høykommissær for flyktninger og deres kompetanse.

Hvorfor er vi medskyldige lurer du kanskje på? Landet vårt har bidratt i mange kriger og ikke bidrar vi til gjenoppbygging i disse landene etter vi har deltatt i konflikten heller, kun med ødeleggelse. Norge er også ansvarlige både for å slippe ut enorme tonn med Co₂ her hjemme og fordi vi selger olje og gass så andre land kan øke sine utslipp. Klimaendringer skaper flom, tørke og annet ekstremvær som gjør at folk må flykte. FN regner med at cirka 200 millioner mennesker kan ende på flukt fra sine land, fordi de kan bli ødelagt av klimaendringer innen dette århundre er over. Det som vil ta flest liv i fremtiden er sult og tørke hvis vi ikke tenker oss om i dag, hvis vi ikke prioriterer og skjønner hva som er det viktigste for fremtiden. Jeg kan gi et hint, det er ikke formuesskatt eller KRLE. Fordi det vil ikke lenger ha noe å si hvis planeten blir ubeboelig.

Flyktningedebatten handler sjelden om å finne grunnen til flyktningestrømmene, men heller hvordan vi skal gjøre det billigst mulig og ta inn færrest mulig. Forebygge at folk må flykte fra sine land kunne vært en idé? Solidaritet med andre mennesker er et begrep som er viktig for grønn politikk, det innebærer å se på alle flyktninger som mennesker og forstå at de er en ressurs og skaper et positivt mangfold i samfunnet. Vi har fått en flerkulturell verden, uansett hvor mye enkelte politikere ønsker å tviholde på norske jordbær og vafler.

God integrering gir folk mulighet til å ta ansvar for egne liv, delta i lokalsamfunnet og bygge nettverk. En vellykket integrering er nøkkelen til et stabilt og fremtidsrettet samfunn. Det gir samfunnet viktige ressurser og impulser, bidrar til å skape gode bomiljøer og hindre radikalisering. I De Grønne er vi opptatt av rask behandling av asylsøknader. Det bør tidlig legges til rette for å delta i samfunnet gjennom styrket språkopplæring for flyktninger og asylsøkere, og adgangen til å arbeide mens søknaden behandles bør utvides.

Flyktningedebatten har blitt smakløs, alt er tall og vi ser ikke enkeltmennesker. I De Grønne synes vi det er spesielt skremmende når det kommer til hvordan vi behandler de yngre som kommer hit fordi de ikke har noe annet sted å bo. Barn som har kommet som flyktninger uten følge med voksne må tas særskilt godt vare på, de må å ha samme rettigheter som andre barn som mangler nær familie. I tillegg ønsker vi å avskaffe midlertidig oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere mellom 16–18 år.

Store endringer skaper uroligheter, da er det viktig å fokusere på det positive vi kan få ut av endringene og ikke nøre opp om frykten for alt som kan gå galt. De Grønne ønsker en inkluderende politikk som samarbeider med resten av Europa, for å ivareta både flyktningene og den økonomiske, økologiske og sosiale bærekraften i landene som tar imot dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags