En terrorist blir født

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En gutt ble født i Samarra i Irak i 1971. Navnet hans var Abu Bakr al Baghadi. Da USA gikk inn i Irak i 2003 var han 32 år. En krig som var Folkerettsstridig, ikke godkjent av FN. Den flinkeste gutten i Natoklassen, Norge, deltok. En krig som angivelig ble starta på grunn av det som seinere viste seg å være feilaktige opplysninger om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Operation Iraqi Freedom. Blei det frihet for Irak?

Den unge Abu Bakr al Baghadi satt 3 år i det amerikanske militærfengselet Camp Bucca. Vi har sett hvordan fanger ble behandla i amerikanske fengsel i Irak. Hva tenkte han på i disse tre åra? Tre lange år helt sikkert med både tortur og fornedrelse. Fengsla av en fremmed invasjonsmakt i sitt eget land. Hva planla han i fangehullet sitt? Rosedyrking i bakhagen hjemme? Søndagsturer med barna? Det første året kanskje. Etter hvert blei nok tanken på hevn den sterkeste. Hevn over USA. Hevn over Vesten.

I dag er han leder for verdens mest frykta og brutale terrororganisasjon, IS. Kanskje er han drept nå ... Hvem kommer etter ham? Det er på tide at vi våkner opp og forstår at krig ikke skaper fred. Man kan ikke krige mot terror. Terror avler terror. Vold avler vold.

Krigen i Irak varte i 7 år, fram til 2010. Da var Barack Obama president. Hans forsvarsminister, Robert Gates sa da: «Forutsetningene som rettferdiggjorde krigen viste seg å være feilaktige.» Hvor mange menneskeliv gikk tapt på grunn av det? Hvor mange terrorister blei skapt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags