Fredning av Kongsberg kirke er bra og nødvendig

INNSENDER: Leder Fortidsminneforeningen i Kongsberg og Numedal, Helge Skinnes.

INNSENDER: Leder Fortidsminneforeningen i Kongsberg og Numedal, Helge Skinnes. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.-Fredningen er en anerkjennelse av et kulturminne av nasjonal og internasjonal betydning og burde feires i Kongsberg.
Kongsberg kirke fra 1761 er byens mest kjente og kjære bygg. Den er også et av barokkens hovedverk i Norge.

Den 3. juli ble kirken med eksteriør, interiør og fast inventar, samt kirkegården midlertidig fredet av Viken fylkeskommune med hjemmel i kulturminneloven. Laagendalspostens oppslag på nett og papir 15.07.20 vinkler på konflikten om et foreslått tilbygg og kirkens praktiske behov. Dette blir litt smått. Fortidsminneforeningen er den eneste stemmen som siteres på den positive betydningen av fredning.

Bakgrunnen for den midlertidige fredningen er riktig nok kirkens foreslåtte tilbygg. Utkastet som var grunnlag for søknaden om et såkalt «servicebygg» viser et moderne bygg i glass og betong med flatt tak. Bygget ville ha dominert det meste av det sørøstre hjørnet av kirkegården ut mot Kirketorget og medført flytting av en rekke historiske graver. Noen sa at bygget minnet mest om en bussterminal. At kirken må finne en løsning for sine praktiske behov er selvsagt viktig, men Europa er full av eksempler på fredede katedraler og kulturminner som har funnet diskrete og tilpassede løsninger for dette. Ofte er slike løsninger bygget under bakkenivå på torg foran kirken eller i andre bestående bygg omkring. Det finnes gode arkitekter som kan tegne slikt, men de har så langt ikke vært benyttet i denne saken.

Det er bra at kirken planlegger for at tilgjengeligheten for alle skal være god og at nødvendige funksjoner skal være på plass, men i denne saken har den ikke funnet en brukbar løsning. Fylkeskommunen har tidligere vurdert at servicebygget vil komme i visuell konflikt med Kongsberg kirke og kirkegården, og at det vil være svært uheldig for opplevelsen av kirken og Kirketorget og de øvrige omgivelsene. Dette er en særegen og monumental kirke som trenger god plass rundt seg, og servicebygget vil utgjøre et stort brudd med eksisterende arkitektur.

Det må være det historiske miljøet som setter premissene for de endringene som skal gjøres i dette området. Her må det nye tilpasses det historiske og ikke omvendt. Det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom vern og bruk. Det finnes alltid løsninger – selv om de av og til kan være kostbare. Kongsberg er svært heldig som har en unik historisk bygningsarv, og kirken er hovedelementet i det historiske bymiljøet vårt. Vi har alle et ansvar for å ta vare på alt dette. Et historisk og vakkert bymiljø vil gradvis svekkes og forsvinne om det stadig tillates flere moderne bygg i grell kontrast. Derfor var det riktig at det nå ble innført fredning. Den utfordringen som ligger i å finne en bedre løsning er jeg sikker på at kirken med sine ressurser vil klare å håndtere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken