Gruveåsen vekkes til live!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En imponerende dugnadsgjeng er i ferd med å fullføre noe som kan være starten på en fantastisk utvikling og ivaretakelse av Kongsbergs enestående kulturarv i Gruveåsen.

Jeg var så heldig at jeg tirsdag ettermiddag fikk en omvisning av dugnadsgeneral Geir Loe Winsrygg. I nedre del av Gruveåsen er det nå ryddet, og i ferd med å tilrettelegges slik at besøkende kan få en innsikt i hva som finnes av kulturminner. Et betydelig område med en rundløype på 3,4 km tilrettelegges. Her har hjulstuer, vannrenner og berghaller kommet fram i lyset og viser noe av Sølvverkshistoriens imponerende ingeniørkunst og arbeidernes utrolige slit. Nye informasjonsskilt er utarbeidet og blir en informativ del av det hele. Og det er flere planer. Området framstår allerede som innbydende for både frilufts- og kulturhistorisk interesserte.

Samtidig vet vi at dette området bare er en liten del av hva som finnes av kulturminner i Gruveåsen. Etter omvisningen har jeg fått troen på at dette er starten på noe som kan vokse til å bli Kongsbergs stolthet som kan vises fram for «en hel verden». Men det forutsetter selvsagt at hele Kongsberg-samfunnet med Bergverksmuseet, Kongsberg kommune, Statskog og mange flere, bygger videre på det som dugnadsgjengen nå har vist er mulig. Da er mulighetene mange.

Og dette er på tide! Hadde området blitt liggende urørt med vegetasjonen som var i ferd med å jevne kulturminnene med jorda, er det snakk om få tiår før mulighetene hadde gått tapt.

Jeg vet at vi i Kongsberg har mange ressurspersoner med masse kunnskap og gode ideer om hvordan vi kan tilrettelegge og utvikle kulturminnene. Jeg vet også at vi i Kongsberg kan være «flinke» til å skape konflikter og strid om hvordan utvikling skal skje. Jeg håper derfor at vi i det videre arbeidet er romslige med hverandre når ulike ideer og synspunkter skal forenes i felles satsing for utvikling av Kongsbergs stolthet. En videre satsing bør også ha et element som kan avdukes eller knyttes til 400 årsjubileet. Men det haster.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags