5G - et dødsstøt for folkehelsa?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev5G er neste (men ikke den endelige) generasjons mobilteknologi for å øke overføringskapasiteten. Imidlertid kan teknologien utgjøre en svært alvorlig helse- og miljøfarer, da den dramatisk øker mikrobølgestrålingen i nærmiljøet.

5G- teknologien vil føre til en svært stor utbygging av framfor alt mindre sendere for mikrobølgestråling og utsendt effekt for å muliggjøre de høyere overføringshastighetene. Antallet antenner per basestasjon kommer til å øke. Disse antennene kommer til å rette sin energi i smale, konsentrerte antennestråler for å nå lengre og kompensere for de høyere frekvensene kortere rekkevidde.

Dette kan sammenliknes med å klemme sammen åpningen på en hageslange for å nå lenger med vannstrålen.

Fra 2020 vil en storstilt kommersiell 5G-utbygging finne sted.

5G kalles også «tingenes Internett». En stor mengde forbrukerprodukter kommer til å sende og motta informasjon ved hjelp av svært små mikrobølgesendere. Planene inkluderer også selvgående biler og busser som krever en meget sterk økning i tett plasserte mikrobølgesendere langs gater og veier til formålet.

Det sies at 5G vil bruke ekstremt høye frekvenser opp til 100GHz. I dag brukes vanligvis mikrobølgeovnsnære frekvenser på 2,45GHz (WiFi), 2,6 (4G) og 2,1 (3G).

Hva betyr 5G for vår helse, for miljøet inkludert dyre- og plantelivet?

Ingen vet, men kan vi frykte det verste?

Det er ikke gjort noen undersøkelser som analyserer effektene av 5G, verken individuelt eller i kombinasjon med strålingen vi allerede er utsatt for fra mobilmaster, radartårn, radio-/TV-master, WiFi, etc.

Skal vi i Kongsberg være prøvekaniner, så må det samtidig settes i gang en omfattende kort- og langtidsforskning, gjerne i samarbeid med USN.

Mer forskning er viktig!

Forskningen må gå grundigere inn på cellenivå og fysiologisk for å skjønne hvordan stråling påvirker naturen og mennesker.

Sigve Brouwer

Bekymret far

Kongsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags