Fattige skal betale og ansatte skal løpe fortere

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDet er ingen mangel av penger i Kongsberg. Det er ingen mangel av penger i hele Norge. Problemet er heller hvordan det er fordelt.

Gjennomsnittlige nordmenn har økt jevnlig sine inntekter i de siste ti år. Det gjenspeiler seg når vi bruker nå dobbelt så mye for ferie enn for 10 år siden. Også formuene har økt. Skattelettelsen fra regjeringen har utløst at de rikere i samfunnet har enda mer.

Inntektene til de offentlige har økt, men ikke på sammen måte. Samtidig har også kravene økt. Vi har flere eldre som trenger hjelp. Vi har flere sykdommer som trenger avansert behandling. Vi ønsker oss bedre oppvekst og omsorgsvilkår.

Dette går ikke opp. Det går heller ikke opp i Kongsberg hvor flere tusen arbeidsplasser er forsvunnet nesten uten offentlig oppmerksomhet.

Når rådmannen nå forelegger et budsjettgrunnlag hvor det spares både i helse og omsorg og oppvekst, så skjer det fordi den inntektssiden utløser problemer. Det betyr helt konkret: de aller fattigste i kommunen (inntekter under 2G) skal nå betale egenandel i hjemmehjelp. I institusjonene og hjemmesykepleien skal personalet løpe fortere og bokstavelig kommer seg sjeldnere på do og komme hjem utslitt. Dette skjer ikke fordi det er for lite penger i byen.

Det som skjer er at de som har penger har klart å få nærmest alle partiene til å forplikte seg å ikke øke eiendomsskatt i byen. Som da ikke skjer. Prisen betaler nettopp de fattige og offentlig ansatte. Vi i SV ønsker heller ikke å betale mer skatt. Men vi ønsker ikke at noen betaler på denne måten prisen for det.

I SVs budsjettforslag ønsker vi å øke eiendomsskatt moderat, med samtidig økning av bunnfradrag slik at det rammer mer de med mer penger. Med dette vinner vi ca. 11 millioner kroner ekstra som gjør at det ikke må spares i helse og oppvekst, at vi kan ansatte en fysioterapeut og en kulturskolelærer, at vi kan opprette en kompetansegruppe for autistiske barn, at biblioteket få kjøpt bøker. Og at vi kan fokusere på overgrep og misbruk – stikkord #meetoo – også i vår kommune og kan gjøre målrettete tiltak.

Det norske samfunnet baserer seg på at de som har deler med de som ikke har. Det baserer seg ikke på det at fattige betaler mer slik at rike betaler mindre skatt. Det baserer seg ikke på at helsepersonell sliter seg ut slit at rike betaler mindre skatt. Så enkelt burde det være.

Gernot Ernst

SV-folkevalgt i kommunestyret

Kongsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags