Gå til sidens hovedinnhold

Hva skal til?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva skal til for at ungdom skal få en bedre psykisk helse? Hva kan vi som fylkespolitikere gjøre? Vi føler alle en maktesløshet ovenfor den krevende hverdagen mange av våre ungdommer har. Hvordan kan vi hjelpe dere?

Vi har ungdom i Kongsberg, og resten av Buskerud som sliter psykisk. Rundt +-13% av ungdom sier de har «Følt at alt er et slit», «Hatt søvnproblemer», «Følt deg ulykkelig, trist eller deprimert», «Følt håpløshet med tanke på framtida», «Følt deg stiv eller anspent» og «Bekymret deg for mye om ting». Ungdomstiden er en sårbar periode som byr på store omveltninger – både kroppslig og mentalt og med økende individualisering og et sterkere press om å lykkes i skolen er dette en krevende tid. 

Høyre og Krf ønsker derfor å bevilge 3 mill til tiltak for å styrke psykisk helse blandt ungdom. Posten «Partnerskap og prosjekter folkehelse» i budsjettet til Buskerud fylkeskommune økes med 3 millioner kroner. Hvilke tiltak som skal settes inn må man komme tilbake til. I Oslo har man feks opprettet en helsestasjon for gutter. Nordlands fylkeskommune har en egen plan « Nullvisjon mot selvmord» med mange gode tiltak til bedre psykisk helse, bla Klara Klok som var en nettbasert spørsmål og svar-tjeneste for barn og ungdom. Vårt eget fylkesting for ungdom hadde feks i 2016 konferansen SKAMLØS om ungdom og psykisk helse. Er dette noe man ønsker å gjenta?

Høyre og KrF ber derfor Hovedutvalget, og gjerne i dialog med ungdommene selv, å få utredet hvilke tiltak som bør og skal iverksettes for å fremme bedre psykisk helse hos ungdommen i Buskerud og ber om at hver eneste en av de bevilgende 3 mill blir brukt på tiltak som bedrer hverdagen og psyken til de flotte ungdommene vår. Tiltakene bør også utvikles og forankres sammen med aktuelle kommuner. Vi utfordrer også flertallspartiene i fylkestinget i Buskerud til å støtte vårt forslag om fokus på psykisk helse hos ungdom. 

Kommentarer til denne saken