Hvordan har du det,- egentlig?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet var flott å se at nærmere 300 personer hadde tatt turen til Kirketorget for å delta på markeringen som Mental Helse arrangerte i forbindelse med de mange selvmordene kommunen har hatt dette året, torsdag kveld. Takk til Mental Helse for at dere har tok initiativ til den samlingen. Som ordfører setter jeg stor pris på det, og kommunen var glad for å kunne bidra på ulike måter i forbindelse med samlingen.

Bekymringen over de mange selvmordene blant unge i kommunen deles av alle de politiske partier og kommunens politikere.

Kongsberg er på veldig mange vis et godt samfunn å vokse opp i. Vi er passe store, vi har gode tjenester til barn og unge, og vi har nærhet til naturen – og mange kjenner mange.

Så har vi allikevel opplevd at 4 unge mennesker har tatt livet av seg de siste 1,5 årene, og flere har forsøkt. Det må vi som samfunn ta innover oss. Som kommune har vi igangsatt tiltak på kort og lang sikt. Det gjøres, men alle må være klar over at det finnes ingen quik-fix løsning på dette.

Så er det viktig å huske på at kommunen er også oss, du og jeg,- og du og jeg må snakke sammen.

I familien, i venneflokken, i klasserommet må vi spørre: « Hvordan har du det?» og så må vi tørre å følge opp med å spørre: «Hvordan har du det egentlig?»

Livet er en tøff og fantastisk reise uansett hvor lang den blir.

Det er nedoverbakker, flater og motbakker. Men det er akkurat det er det livet er – du må regne med både seire og nederlag.

Du kommer til å være lei deg, ha det fryktelig vondt, være i dyp sorg og møte motstand. Det er også en del av livet- sånn er det bare.

Heldigvis byr livet på flest dager med glede, dager hvor en er lykkelig, ekstatisk og full av pågangsmot. Det er også en naturlig del av livet og bare er sånn.

Det vil allikevel dessverre alltid være slik at noen opplever det som så vanskelig å leve at de velger å avslutte livet. Det å avslutte livet er også er valg.

Det må vi også respektere og leve med selv om det gjør vondt.

Så kan jeg forsikre om at det jobbes på bred front med ulike forebyggende tiltak innen både kultur, oppvekst og helse i kommunen. Det går for langt å komme inn på alle tiltakene her, men skolene er opptatt av barn og unges psykososiale trivsel og trivsel i skolehverdagen. Helse og omsorg tilbyr mestringskurs av depresjon og belastninger. Kommunen har også et opplegg for oppfølging etter alvorlige hendelser samt et kriseteam.

Innenfor kultur utgjør utekontaktene, integreringsarbeidet og kulturskolen viktige forebyggende element. Helse og skolehelsetjeneste samarbeider med skolene omkring forebygging av psykisk helse, på klasse- og individnivå.

Blant annet inviteres det til foreldremøte for 10. trinn og videregående skole med tema Ungdom og psykisk helse og rus, onsdag 28. november kl. 1830 i Krona kino, Oksen.

Hit kommer ulike fagpersoner og politiet. Det vil være muligheter for samtale med fagpersoner i etterkant. Skolene vil sende ut invitasjon.

Vi må ta vare på hverandre. Vi må tørre å bry oss. Det er det vi kan gjøre.

Pass godt på deg selv og alle rundt deg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags