Gratulerer med sykepleierdagen

Av
DEL

LeserbrevDen 12. mai er det den internasjonale sykepleierdagen. Vi feirer den over hele verden, på Florence Nightingale sin fødselsdag, og jeg vil gratulere alle sykepleiere med dagen.

Sykepleierne er alltid på vakt for velferdssamfunnet. De jobber dag, kveld, natt, helger og helligdager. De tar imot nyfødte. De er på helsestasjonen. De er der for barn og unge som har behov for å snakke med en helsesykepleier på skolen. De kommer hjem til de som trenger hjemmesykepleie, og de jobber hardt og kunnskapsbasert på sykehusavdelinger og sykehjem. De er en svært anerkjent yrkesgruppe, og det er over 120 000 av dem.

Befolkningen og pasientene ser at sykepleiere strekker seg langt. De skriver «Takk for at dere risikerer egen helse for pasientene» «Du gjør en glimrende jobb, omsorgsfull og alltid fullt tilstede. Takk for at du orker den hektiske hverdagen». Sykepleiere strekker seg langt, og vi ser at sykepleierne fortjener mer. Vi håper bare at arbeidsgiverne og politikerne også gjør det.

Sykepleiere er mangelvare. Kampen om arbeidskraften vinnes av de som er opptatt av mer enn at hjulene så vidt går rundt. Det som trengs er en helhetlig strategi for å få flere heltidsstillinger, forsvarlige arbeidstidsordninger, gode fagmiljøer og et lønnsnivå tilpasset kompetansen.

Vi kan ikke fortsette å ha et system der pasientens helsevesen avhenger av hvor langt den enkelte sykepleier kan strekke seg.

For vi sykepleiere er stolte av yrket vårt. Noe av det som går igjen når jeg hører andre beskrive dette yrket er opplevelsen av å være privilegert. Ikke for turnusbelastningen. Slett ikke for lønnsnivået. Ei heller travelheten i hverdagen. Men for å få være tett på de største øyeblikkene i menneskers liv. Og de verste. Og de mest sårbare. Den enestående muligheten til å være der og å utgjøre en forskjell når pasienter har det vanskelig.

Linda Lavik

fylkesleder Norsk Sykepleierforbund

Buskerud

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags